Voľby v prítomnosti cudzích vojsk ukrajinský prezident odmieta

TA3 TASR
10.2.2017 06:22

Ukrajinský prezident Petro Porošenko odmietol možnosť, že by sa voľby plánované v separatistických oblastiach na východe krajiny mohli konať skôr, ako odtiaľ odídu ruské vojská.

Voľby v prítomnosti cudzích vojsk ukrajinský prezident odmieta
SITA/AP

V Kyjeve sa tak vyjadril krátko pred druhým výročím podpísania dohody, ktorá predpokladá usporiadanie volieb vo východoukrajinských samozvaných republikách. "Je absolútne neprijateľné, aby sa okupačné sily pokúšali presadiť voľby pred namierenými zbraňami," povedal Porošenko.

Jedným z bodov dohody podpísanej 12. februára 2015 v bieloruskom Minsku je i odsun zahraničných síl z Doneckej a Luhanskej oblasti, Rusko však naďalej popiera, že by malo na týchto územiach svojich vojakov. Ukrajinský minister spravodlivosti Pavel Petrenko podľa agentúry Interfax navrhuje, aby boli oblasti mimo kontroly Kyjeva vyhlásené za "okupované územia", zatiaľ čo minská dohoda predpokladá, že im bude priznaná autonómia.

Proruskí separatisti v Donbase bojujú od apríla 2014 proti ukrajinským vládnym silám. Konflikt si podľa odhadu OSN odvtedy vyžiadal približne 10.000 mŕtvych. Boje na východe Ukrajiny koncom januára opäť prudko eskalovali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok