Platnosť Trumpovho dekrétu neobnovia, úrad na súde neuspel

TA3 TASR
10.2.2017 00:43

Americký federálny odvolací súd v San Franciscu rozhodol, že neobnoví platnosť nariadenia prezidenta Donalda Trumpa, ktorým obmedzuje vstup cestujúcich z vybraných siedmich moslimských krajín a prisťahovalcov do USA. Oznámil to odvolací súd.

Spor sa zrejme bude naťahovať

Federálny sudca v Seattli minulý týždeň dočasne zablokoval Trumpov cestovný zákaz. Americká administratíva sa proti tomuto dočasnému zablokovaniu odvolala a kauzu riešil spomínaný odvolací súd v San Franciscu. Štát Washington, Minnesota a ďalšie štáty vyhlasovali, že odvolací súd by mal povoliť, aby dočasné zablokovanie zákazu zostalo v platnosti, kým kauza neprejde celým právnym systémom.

Vláda žiadala odvolací súd v San Franciscu, aby obnovil platnosť Trumpovho cestovného nariadenia, a tvrdila, že prezident má právomoc rozhodnúť, kto môže vstúpiť alebo zostať na pôde USA.

Trump verí, že jeho rozhodnutie podporuje viac Američanov v porovnaní s tými, ktorí ho kritizujú. Uviedol, že napadne rozhodnutie federálneho odvolacieho súdu v San Franciscu, ktorý odmietol obnoviť platnosť jeho nariadenia. "Stretneme sa na súde, ohrozená je bezpečnosť štátu," napísal Trump na Twitteri. "Pán prezident, práve sme sa na tom súde stretli a porazili sme vás," reagoval na slová šéfa Bieleho domu Jay Inslee, demokratický guvernér štátu Washington, jedného z tých, ktoré Trumpovo protiimigračné nariadenie napadli.

Právny spor o Trumpovo nariadenie sa však podľa agentúry AP ani zďaleka neskončil a vláda sa proti rozhodnutiu federálnych sudcov odvolá na najvyššom súde, čo by mohlo znamenať, že o zákaze bude rozhodovať názorovo rozdelený súd, v ktorom jedno miesto sudcu stále nie je obsadené.

O miesto sudcu sa uchádza Trumpov nominant Neil Gorsuch, avšak nie je vylúčené, že v čase, keď sa o spornom zákaze bude rozhodovať, nebude ešte vo funkcii potvrdený Senátom. Právna expertka Jessica Levinsonová pokladá rozhodnutie sanfranciského súdu za uvážlivé a podporené celým radom precedensov.

Ešte dôležitejšia je však podľa nej skutočnosť, že k nemu senát dospel jednomyseľne aj napriek tomu, že je zložený zo sudcov vymenovaných republikánskym aj demokratickým prezidentom. "Je veľmi dôležité, že sudcovia nie sú len politici v talároch. Úlohou sudcu je povzniesť sa nad politiku. Preto sú vymenúvaní doživotne, aby sa nestarali o to, či je niečo žiadané, ale o to, aby to bolo v súlade so zákonom," povedala Levinsonová.

Trump nariadením z 27. januára zakázal na 90 dní vstup do USA cestujúcim z Iránu, Iraku, Líbye, Somálska, Sudánu, Sýrie a Jemenu a tiež všetkým utečencom na 120 dní - výnimkou sú utečenci zo Sýrie, ktorým zakázal vstup na neurčitý čas. Trump obhajoval svoj krok bezpečnostnými dôvodmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok