Litva dúfa, že Trump dodrží záväzky. Žiada posilnenie vojsk NATO

TA3 ČTK
9.2.2017 22:16

Litovské vedenie verí, že americký prezident Donald Trump dodrží záväzky svojho predchodcu Baracka Obamu ohľadom posilnenia východného krídla NATO. Na summite pobaltských štátov v Rige to vyhlásila litovská prezidentka Dalia Grybauskaiteová.

Chcú spoľahlivého partnera

Vláda je podľa nej presvedčená, že všetky aliančné záväzky budú dodržané a že bude mať Litva v Spojených štátoch spoľahlivého partnera. Na základe rozhodnutia NATO o vyslaní štyroch práporov do východoeurópskych členských štátov zatiaľ do Litvy dorazilo niekoľko tisíc nemeckých vojakov.

Očakáva sa presun asi desiatich amerických tankov. Ďalší vojaci z členských krajín NATO sú, alebo budú rozmiestnení v Lotyšsku, Estónsku a Poľsku.

Výrok Trumpa ich zaskočil

Výchdoeurópske krajiny minulý rok zaskočili poznámky Donalda Trumpa o "zbytočnosti" NATO. Obavy pobaltských štátov a Poľska z militarizácie Ruska zároveň posilnila séria vojenských manévrov ruskej armády na západe krajiny a presun modernej výzbroje do kaliningradskej enklávy, ktorá susedí s Poľskom a Litvou.

O posilnení východného krídla aliancie rozhodli minulý rok na summite vo Varšave. Bezprostredným impulzom bola ruská anexia ukrajinského Krymu a podpora, ktorú Moska poskytuje donbaským separatistom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok