Ruské letectvo pri náletoch v Sýrii zabilo tureckých vojakov

TA3 ČTK TASR
9.2.2017 18:09

Pri ruskom nálete pri meste Báb na severe Sýrie tragicky zahynuli traja tureckí vojaci. Zranenia utrpelo ďalších 11 osôb.

Ruské letectvo pri náletoch v Sýrii zabilo tureckých vojakov
SITA/AP

Udalosť vyšetrujú

Obe strany túto nešťastnú udalosť vyšetrujú, uvádza Kremeľ. "Traja z našich vojakov padli ako mučeníci," uviedla turecká armáda. Putin zároveň vyjadril Erdoganovi sústrasť. V telefonickom rozhovore sa tiež dohodli na posilnení vojenskej spolupráce v ťažení proti teroristickej organizácii Islamský štát v Sýrii.

"Prezidenti si vymenili názor na kľúčové aspekty sýrskej krízy, zameriavajúc sa na spoluprácu v boji proti medzinárodnému terorizmu. Dohodli sa na posilnení vojenskej spolupráce pri operáciách proti členom IS a iných extrémistických skupín v Sýrii," uvádza sa vo vyhlásení Moskvy.

Opozícia obnovila ofenzívu

Ankarou podporovaná sýrska opozícia obnovila ofenzívu v uvedenom meste - iba deň po tom, ako prelomila obranu IS v provincii Aleppo, ktorá je jednou z posledných bášt teroristov. Kremeľ tiež potvrdil, že obaja lídri sú za posun v rokovaniach v Astane i Ženeve, pričom hovorili aj o marcovom stretnutí predstaviteľov oboch krajín v Rusku.

Zabití vojaci podporovali sýrskych povstalcov v úsilí o prevzatie kontroly nad Bábom od IS. Ide o súčasť širšej ofenzívy Turecka s cieľom vytlačiť IS a kurdských bojovníkov od tureckých južných hraníc. Rusko a Turecko, ktoré podporujú opozičné strany v sýrskom konflikte, v uplynulom čase spoločne vykonávajú letecké útoky na pozície IS.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok