Le Penová žaluje europarlament, musí vrátiť státisíce eur

TA3 TASR
9.2.2017 15:44

Francúzska prezidentská kandidátka Marine Le Penová musí Európskemu parlamentu vrátiť státisíce eur. Líderka Národného frontu mala vo funkcii europoslankyne nelegálne platiť svojich údajných poslaneckých asistentov.

Trojica obžalovaných

Žalobou zareagovala francúzska europoslankyňa a líderka Národného frontu Marine Le Penová na rozhodnutie Európskeho parlamentu, že mu musí vrátiť státisíce eur. Európsky parlament začne vo februári strhávať Le Penovej polovicu platu a poslanecké náhrady za to, že nelegálne vyplácala svojich údajných poslaneckých asistentov.

Le Penová podala žalobu na generálneho tajomníka Europarlamentu Klausa Welleho, najvyššie postaveného úradníka v Európskom parlamente, a na šéfa Európskeho úradu na boj proti podvodom a hlavnú vyšetrovateľku OLAF Beatriz Sanzovú Redradovú. Tento úrad Le Penovej dokázal, že jej dvaja poslaneckí asistenti v skutočnosti pracovali pre FN, čo je zakázané.

Falšovanie dôkazov a diskreditácia

Trojicu obžalovaných Le Penová obviňuje z falšovania dôkazov a vedenia politicky motivovaného vyšetrovania s cieľom zdiskreditovať FN a ďalšie euroskeptické strany v Európskom parlamente. Tento plán podľa nej zosnoval bývalý predseda Europarlamentu Martin Schulz.

Europoslankyňa tvrdí, že práve preto je terčom vyšetrovania a finančných sankcií. "Tvrdenie, že Martin Schulz je politickým súperom pani Le Penovej je zjavnou realitou," citoval z textu žaloby magazín Politico.

Európsky parlament popiera, že by vyšetrovanie finančných záležitostí Le Penovej bolo politicky motivované a zdôrazňuje, že ho mal na starosti nezávislý orgán OLAF. Vyšetrovatelia tohto úradu ubezpečujú, že ich pri objasňovaní kauzy neovplyvňovali žiadne inštitúcie ani osoby.

Tvrdá a rozsiahla žaloba

Podľa zistení OLAF europoslankyňa vyplatila 300.000 eur svojej údajnej poslaneckej asistentke Catherine Grisetovej, ktorá ale v skutočnosti pracovala len pre stranu Národný front.

Ďalších 42.000 eur by mala Le Penová vrátiť do konca februára. Tieto peniaze od Európskeho parlamentu údajne vyplatila ako poslaneckému asistentovi Thierrymu Légierovi, ktorý bol v skutočnosti jej osobným strážcom.

Politico vysvetľuje tvrdosť a rozsiahlosť žaloby aj finančnými problémami FN s financovaním predvolebnej kampane. Le Penová by síce podľa prieskumov verejnej mienky, a v prvom kole francúzskych prezidentských volieb  zvíťazila, ale jej náskok sa znižuje a v druhom kole by nad ňou zrejme vyhral Emmanuel Macron.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok