Najväčší utečenecký tábor nezatvoria, súd nariadenie zrušil

TA3 SITA
9.2.2017 13:12

Kenský súd zrušil vládne nariadenie o zatvorení tábora Dadaab, v ktorom žijú státisíce somálskych utečencov a je často označovaný za najväčší svojho druhu na svete.

Sudca John Mativo označil príslušné nariadenie kenského ministerstva vnútornej bezpečnosti z vlaňajšieho mája za nezákonné a diskriminačné. Šéf rezortu podľa sudcu v tejto veci prekročil svoje právomoci a konal v rozpore s kenskou ústavou a medzinárodnými dohovormi. Vláda v Nairobi taktiež nepredložila presvedčivé dôkazy o tom, že by Somálsko bolo bezpečnou krajinou, do ktorej možno vracať utečencov.

V tábore Dadaab v blízkosti hraníc Somálska žije na základe rôznych informácií zhruba 200.000-300.000 ľudí, prevažne somálskych utečencov. Kenská vláda vlani nariadila jeho uzavretie, keďže podľa nej predstavuje riziko pre bezpečnosť krajiny. Kenské úrady tvrdia, že v tábore sa ukrývajú militanti zo somálskej islamistickej skupiny aš-Šabáb a pašeráci zbraní.

Proti avizovanému uzavretiu Dadaabu protestovala aj Organizácia Spojených národov, ktorá vyzvala vládu, aby svoje rozhodnutie ešte prehodnotila. Somálski utečenci by sa po zrušení tábora museli nedobrovoľne vrátiť naspäť do vlasti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok