Fond na financovanie interupcií podporili ďalšie krajiny

TA3 TASR
9.2.2017 09:30

Už osem krajín sveta podporilo vznikajúci fond na financovanie medzinárodných mimovládnych organizácií, ktoré poskytujú informácie o vykonávaní interrupcií a plánovanom rodičovstve.

Fond na financovanie interupcií podporili ďalšie krajiny
SITA/AP

Reagovali tak na dekrét prezidenta USA Donalda Trumpa zakazujúci financovanie takýchto organizácií z amerických verejných zdrojov. S iniciatívou na vznik medzinárodného fondu, v ktorom by sa mali naakumulovať milióny dolárov, prišli v januári Holandsko a Belgicko. Odvtedy sa k nim pridali Švédsko, Dánsko, Luxembursko, Fínsko, Kanada a africké Kapverdy. Zakladajúca konferencia fondu by sa mala konať 2. marca v Bruseli, povedala švédska vicepremiérka Isabella Lövinová.

Podľa jej slov Trumpovo rozhodnutie, aké už v minulosti prijali aj iní americkí republikánski prezidenti, ohrozí množstvo žien po celom svete. "Ak ženy nebudú mať pod kontrolou vlastné telo a osud, bude to mať vážne dôsledky pre naplnenie globálnych cieľov rovnosti medzi pohlaviami a celosvetovej eliminácie chudoby," uviedla Lövinová pre agentúru Reuters.

Trump podpísal uvedený dekrét už v štvrtý deň po nástupe do funkcie. V dôsledku jeho rozhodnutia prídu príslušné organizácie v priebehu nasledujúcich štyroch rokov o celkovo 600 miliónov dolárov. Opatrenie sa okrem iných dotkne aj Medzinárodnej federácie pre plánované rodičovstvo so sídlom v Londýne, ktorá je financovaná mnohými vládami sveta, Európskou komisiou i OSN.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok