Fotogaléria: Pozrite si gigantickych živočíchov na chystanej výstave SNM

TA3 SITA
8.2.2017 15:24

Život v praveku priblíži pripravovaná výstava Slovenského národného múzea Giganty ľadovej doby. SNM - Prírodovedné múzeum otvorí unikátnu prehliadku v spolupráci so spoločnosťou Giganti 18. februára v svojej sídelnej budove na Vajanského nábreží 2 v Bratislave.

Fotogaléria: Pozrite si gigantickych živočíchov na chystanej výstave SNM
SITA/Marek Mrviš

Záujemcovia si počas štyroch mesiacov, až do 18. júna, pozrú trojrozmerné rekonštrukcie gigantických živočíchov, ktoré žili v rôznych častiach našej planéty pred desiatkami až stovkami tisíc rokov. Informovala o tom Zuzana Vášáryová z centra múzejnej komunikácie SNM.

img-8353_0a000002-28f0-c51f.jpg

Výstava Giganty ľadovej doby prinesie modely 16 vyhynutých obrovských živočíchov z obdobia starších štvrtohôr. Väčšina z nich v jeho závere, asi pred 11 500 rokmi, vyhynula. Iba dva druhy - pratur a vták moa prežili do mladších štvrtohôr a vymreli až začiatkom 17. storočia.

img-8361_0a000002-290c-5ff2.jpg

“Okrem všeobecne známych cicavcov, ako napríklad mamut srstnatý, nosorožec srstnatý, medveď jaskynný a iné, ktoré žili v našich zemepisných šírkach, predstavia aj menej známe, napríklad obrovského bobra, ktorý žil v Severnej Amerike, alebo juhoamerického leňocha a pásavca. Jediný predstavený živočích, ktorý nepatrí do triedy cicavcov je obrovský vták moa rodu Dinornis, ktorý žil na Novom Zélande,“ priblížilo národné múzeum pripravovanú výstavu.

img-8375_0a000002-295d-5d02.jpg

Modely podľa SNM ohromia návštevníkov nielen veľkosťou, ale aj realistickým stvárnením. Vytvorili ich výtvarníci v spolupráci s paleontológmi na základe najnovších vedeckých poznatkov o období starších štvrtohôr. Návštevníci výstavy dostanú nielen možnosť pozrieť si zvieratá z bezprostrednej blízkosti, ale zoznámia sa aj s ich spôsobom života.

img-8363_0a000002-297f-56ba.jpg

“Štvrtohory sú najmladším obdobím v dejinách Zeme. Začali pred 2,8 milióna rokov a trvajú dodnes. Pleistocén, ich staršia časť, bolo veľmi dynamické obdobie, keď sa na našej planéte periodicky striedali výrazne chladné, suché obdobia s teplými, vlhšími obdobiami. Klimatické zmeny mali vplyv aj na spoločenstvá rastlín a živočíchov, ktoré sa prispôsobili novej klíme alebo vyhynuli či migrovali do priaznivejších oblastí,“ dodáva sa v tlačovej správe SNM.

img-8382_0a000002-29bf-e870.jpg

Kolekcia je najväčším súborom tohto druhu v strednej Európe a doteraz navštívila viaceré krajiny. Vznikla v produkcii spoločnosti Giganti s.r.o., ktorá sa špecializuje na tvorbu vedecky a výtvarne reálnych modelov pravekých živočíchov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok