Prezident prijal Holjenčíka. V kauze padlo trestné oznámenie

TA3 TASR
8.2.2017 13:16

V týchto dňoch asi najznámejší úradník na Slovensku Jozef Holjenčík sa v prezidentskom paláci stretol s Andrejom Kiskom, s ktorým debatovali aj na tému aktuálnej kauzy cien energií. Poslanci SaS pre kauzu cien energií podali trestné oznámenie. Nie však na Holjenčíka, ako nesprávne informovala agentúra TASR, ale na neznámeho páchateľa.

Všetko bolo povedané

Prezident Kiska prijal v Prezidentskom paláci končiaceho predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Holjenčíka. Hlavu štátu o to Holjenčík sám požiadal - zo svojej funkcie odchádza k 8.2. Odchádzajúci šéf ÚRSO s novinármi komunikovať nechcel. Potvrdil len, že regulačný úrad je stále nezávislý a podľa neho aj bude. „Všetko, čo bolo treba povedať, bolo povedané,“ poznamenal.

img-5415_0a000002-0b5e-1f3d.jpg

„Prezident Andrej Kiska prijal predsedu ÚRSO na vlastnú žiadosť, vypočul si dôvody jeho abdikácie a vyjadril sklamanie zo vzniknutej situácie,“ uviedol poradca prezidenta pre komunikáciu Roman Krpelan. Kancelária prezidenta dostala v utorok od Holjenčíka list, v ktorom oznámil, že sa dňom 8. februára 2017 vzdáva funkcie predsedu ÚRSO. Tým mu zároveň zaniká aj funkcia predsedu Regulačnej rady. Kiska zobral list na vedomie.     

Holjenčík oznámil svoje odstúpenie z funkcie ešte minulý týždeň vo štvrtok. Od začiatku roka čelil kritike zo strany opozície aj koaličnej SNS. Dôvodom je zmena cien energií na tento rok, ktorá pre vyššie fixné poplatky v mnohých prípadoch spôsobila výrazné zvýšenie faktúr.

Nekonal vo verejnom záujme?

Poslanci za stranu Sloboda a Solidarita Jana Kiššová a Karol Galek podali na generálnej prokuratúre trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre kauzu energie.     

"Hlas podobný Jozefovi Holjenčíkovi, predstaviteľovi nezávislého a nestranného regulačného úradu, radil spoločnostiam podnikajúcim v sieťových odvetviach, ako môžu zvýšiť ceny energií. Rovnako navádzal riaditeľov dodávateľov vodárenských spoločností na podvodné konanie a machinácie pri cenotvorbe a nepriamo podmieňoval možnosť zvýšenia distribučných poplatkov znaleckým posudzovaním jemu blízkymi osobami," odôvodnili podanie poslanci.     

Podľa nich je z medializovanej nahrávky zrejmé a preukázateľné, že osoba s hlasom podobným Jozefovi Holjenčíkovi nekoná vo verejnom záujme a sleduje osobný prospech. Poslanci upriamujú pozornosť i na to, že znalecké posudky pre viaceré podniky s účasťou štátu vo významnej miere zabezpečila obchodná spoločnosť JHS, s. r. o., so sídlom v Martine, ktorú v roku 1998 založil Jozef Holjenčík. Podľa liberálov má spoločnosť ovládať dodnes. Požadujú preto začatie trestného stíhania z dôvodu podozrenia z trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok