USA má novú ministerku školstva, jej nominácia vyvolala mnoho otáznikov

TA3 ČTK
7.2.2017 21:56

Americký Senát potvrdil Betsy DeVosovú do funkcie ministerky školstva. Do rozhodovania musel svojim hlasom vstúpiť aj viceprezident Mike Pence, pretože senátori hlasovali pomerom 50:50.

Chýbajú jej skúsenosti

Podľa historika Senátu, na ktorého sa odvolala agentúra AP, je to prvýkrát, kedy musel viceprezident prispieť do hlasovania o kandidátoch nominovaných do vlády .Nominácia miliardárky DeVosovej vyvolávala veľa otáznikov a k demokratickým senátorom, ktorí s ňou nesúhlasili, sa pripojili dve republikánskej senátorky.

Demokrati tvrdia, že DeVosovej chýbajú skúsenosti a že je odporkyňou verejného školstva. Finančné záujmy ju potom spájajú s elitnými školami, aj keď DeVosová oznámila, že sa z týchto väzieb vyviaže. Prezident Donald Trump sa za ňu postavil, keď na twitteri povedal: "Betsy DeVosová je reformátorka, bude výbornou ministerkou školstva pre naše deti."

Hladko prejde

Senátne výbor pre záležitosti veteránov podporil Trumpového kandidáta na post ministra pre záležitosti veteránov Davida Shulkina. Päťdesiatsedemročný Shulkin pôsobil od roku 2015 na ministerstve ako tajomník a do funkcie bol vymenovaný za prezidenta Baracka Obamu.

Bude prvým členom Obamovej administratívy, ktorý bude slúžiť aj v Trumpovom kabinete, a stane sa tiež prvým šéfom tohto úradu, ktorý nie je sám veteránom. Senát o jeho nominácii bude rozhodovať podľa agentúry AP možno budúci týždeň a očakáva sa, že Shulkin hladko prejde.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok