Putin podpísal zákon, ktorý zmierňuje tresty pre páchateľov domáceho násilia

TA3 ČTK
7.2.2017 18:12

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal zákon, ktorý zmierňuje postih páchateľov domáceho násilia. Podľa kritikov zákon, ktorý parlament schválil v januári, povedie k zvýšeniu počtu prípadov podobných násilností.

Putin podpísal zákon, ktorý zmierňuje tresty pre páchateľov domáceho násilia
ČTK

Podľa nového znenia zákona činy, ktoré nespôsobia zranenie alebo v prípade dospelých pracovnú neschopnosť, budú považované za priestupok. Ako trestný čin bude u toho istého páchateľa hodnotený až druhý takýto prípad.

Obhajcovia zákona tvrdia, že zmyslom je chrániť rodičov, umožniť im primerane potrestať deti a obmedziť zasahovanie štátu do rodinného života. Každý, kto spôsobí vážne ublíženie na tele, bude ale stíhaný ako páchateľ trestného činu. Podľa kritikov však zákon nahráva tyranským členom domácnosti a odrádza obete od nahlásenia konfliktu.

V Rusku podľa správy OSN z roku 2010 každoročne zomrie po útoku manžela či iného príbuzného 14.000 žien. Každoročne je potom fyzicky napadnutých 26.000 detí, 2000 z nich sa uchýli k samovražde, 10.000 k úteku z domova. Na úrady sa o pomoc obracia iba 40 percent napadnutých žien.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok