Tajné popravy v Sýrii? Vo väzení mali obesiť tisícky odporcov režimu

TA3 ČTK
7.2.2017 07:03

Sýrsky režim v jednej z väzníc neďaleko Damasku tajne popravil až 13.000 ľudí, väčšina z nich boli odporcovia z radov civilistov. Uviedla to organizácia pre ľudské práva Amnesty International vo vydanej správe založenej na výpovediach svedkov.

Desiatky svedkov

Väznica Sajdnája ležiaca asi 30 kilometrov severne od Damasku je jednou z najväčších v krajine a pojme viac ako 10.000 ľudí. Režim prezidenta Assada tu podľa AI v rokoch 2011 až 2015 vo veľkom zabíjal svojich odporcov, ktorých popravy boli nariadené z najvyšších vládnych pozícií.

Organizácia hovorila s 84 svedkami vrátane bývalých členov stráže väznice či preživších z väzenia. Podľa nich sa popravy skupín 20 až 50 ľudí konali raz až dvakrát týždenne. Väzni boli najskôr postavení pred "poľný súd", kde boli odsúdení bez ohľadu na svoju výpoveď. "Procesy" vraj trvali najviac tri minúty.

Väzňom potom bolo v deň popravy spravidla oznámené, že budú prevezení inam. Uprostred noci im potom zakryli oči, odviedli do izolovaného miesta, oznámili ich osud a obesili ich.

Režim obvinenia odmieta

Počas piatich rokov takto podľa odhadov Amnesty International zomrelo päť až trinásťtisíc ľudí. Asadov režim odmieta, že by vykonával akékoľvek popravy odporcov. O násilných úmrtiach zajatcov však na základe výpovedí svedkov hovorili v minulosti už ľudskoprávni experti OSN či sýrska opozícia.

Podľa exilovej sýrskej organizácie pre ľudské práva SOHR zahynulo od začiatku občianskej vojny v krajine kvôli mučeniu vo väzniciach až 60.000 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok