Ceny elektriny sa pre celé Slovensko vrátia na vlaňajšiu úroveň

TA3 TASR SITA
6.2.2017 16:13

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví po dohode s distribučnými spoločnosťami vypracuje novú vyhlášku, ktorá pre celé Slovensko vráti podmienky pri cenách elektriny na úroveň z roku 2016. Sľúbil to na tlačovej besede premiér Robert Fico. Jeho koaličný partner Andrej Danko upozornil, že Slovensko je štátom s najdrahším distribučným poplatkom. V koalícii bude hľadať pragmatické riešenia problémov v energetike.

Návrat podmienok z roku 2016

"Na zvyšovanie cien energií nie je dôvod," informoval premiér Robert Fico spolu s ministrom hospodárstva Petrom Žigom (obaja Smer-SD) po rokovaní s predstaviteľmi energetických podnikov a ÚRSO.

"ÚRSO po dohode s distribučnými spoločnosťami ešte vypracuje novú vyhlášku o cenovej regulácii v elektroenergetike s tým, že táto vyhláška kompletne pre celé územie Slovenska, teda nielen pre stredné Slovensko, vráti podmienky z roku 2016. Vyhláška bude schválená v skrátenom legislatívnom konaní a mohla by byť ponúknutá na uverejnenie v Zbierke zákonov v podstate okamžite, nie je tu potrebné žiadne medzirezortné pripomienkové konanie," spresnil Fico.

Fico odkázal občanom, aby si počkali na nové zálohové platby zaslané na základe novovypracovanej vyhlášky. "Pokiaľ sa stane, že niekto už zaplatil zálohovú platbu, ktorá mu prišla, tak ju bude mať zúčtovanú v priebehu roka, ale nepríde ani o jedno-jediné euro," zdôraznil premiér. V novej vyhláške nebudú podľa Žigu riešené poplatky za ističe, ktoré na začiatku tohto roka v mnohých prípadoch spôsobili vysoký medziročný nárast zálohových faktúr odberateľov.

Problémová situácia ako dedičstvo minulosti

Slovenská národná strana zostane v koalícii a bude hľadať riešenia problémov, ktoré sa vyskytli v oblasti energetiky. Po rokovaní predsedníctva SNS to uviedol predseda strany a Národnej rady SR Andrej Danko. Dodal, že predsedníctvo ho splnomocnilo, aby o tejto téme hovoril s koaličnými partnermi Smerom-SD a Mostom-Híd na stredajšej koaličnej rade.

„Dostal som mandát, aby som s koaličnými partnermi prebral, ako ďalej s energetikou,“ uviedol Danko. Podľa neho súčasnú situáciou okolo cien energií nespôsobila SNS ani súčasná vláda, ale je to dedičstvo minulosti.

Danko zdôraznil, že je potrebné vyriešiť vzťah štátu s Energetickým a priemyslovým holdingom a s ďalšími finančnými skupinami, ktoré tu pôsobia. EPH je súkromný spoluvlastník SPP, Slovenských elektrární či Stredoslovenskej energetiky. Danko kritizoval pôsobenie zahraničných spoločností v energetike.

„Musíme sa verejne ohradiť voči tomu, aby niekto špinil SNS za nárast cien energií,“ uviedol Danko. Nominanti strany podľa jeho slov nemali dosah na cenotvorbu energií. „Naši nominanti sa dostali do niektorých pozícií až po týchto nešťastných regulačných konaniach,“ vysvetlil predseda SNS. Nominanti v štátnych podnikoch sú podľa neho často iba štatisti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok