Sme ostrovom bezpečnosti, tvrdí Kaliňák. Kriminalita je na minime

TA3 ČTK TASR SITA
6.2.2017 13:07

Slovensko zaznamenalo minulý rok najnižšiu kriminalitu od vzniku štátu v roku 1993. Policajti objasnili takmer šesť z desiatich trestných činov. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnila polícia.

Najmenej vrážd v rámci V4

"Slovensko malo v minulom roku najlepšie výsledky od svojho vzniku. Slovensko patrí medzi ostrovy bezpečnosti. Mnohé výsledky sú lepšie ako v roku 1989," vyhlásil minister vnútra Robert Kaliňák.

Vlani na Slovensku spáchali 69 635 trestných činov, z čoho vyplýva, že za desať rokov kriminalita v krajine klesla o dve pätiny. Podľa Kaliňáka u nás v prepočte na obyvateľa spáchali najmenej vrážd z krajín V4.

Spomenul aj objasnenosť týchto vrážd. Minulý rok sa totiž podarilo vyriešiť 20 starých vrážd, stalo sa 43 nových. Keďže sa podarilo objasniť aj niekoľko rokov staré vraždy, minulý rok objasnila polícia spolu viac vrážd ako sa stalo, uviedol Kaliňák.

„Opäť poklesla trestná činnosť a udržiavame si vysokú objasnenosť," uviedol šéf rezortu na margo minuloročných štatistík. Vyjadril spokojnosť s vývojom bezpečnostnej situácie, ktorá je podľa neho uspokojujúca a optimistická. Poďakoval Policajnému zboru a príslušníkom, ktorí sa na dosiahnutí výsledkov podieľali.

Viac prípadov domáceho násilia

Minister poukázal aj na pokles krádeží motorových vozidiel. Minulý rok ukradli 1 671 automobilov a každý tretí takýto trestný čin polícia objasnila. Najkradnutejšia značka áut je Škoda a Volkswagen. Gašpar dodal, že v tomto smere je pozitívny vývoj aj preto, lebo sa prijali veľmi razantné opatrenia proti legalizácii ukradnutých áut.

Podľa ministra vnútra klesá majetková trestná činnosť a lúpeže, viac sa polícia zaoberá daňovými trestnými činmi a trestnými činmi domáceho násilia. Kaliňák uviedol, že tento vývoj súvisí so zameraním sa kriminalistov na domáce násilie.

Časť médií a opozícia dlhodobo tvrdia, že polícia a prokuratúra na Slovensku dostatočne nevyšetrujú prípady, pri ktorých je podozrenie z nevýhodných transakcií pre štát. Podľa ministra vnútra však v jednotlivých prípadoch môže ísť o etické zlyhania, ktoré nie sú trestným činom.

Boj s extrémizmom zaostáva

Kaliňák priznal, že nie sú spokojní s objasnenosťou extrémistických činov a verí, že nová jednotka na boj proti extrémizmu, ktorá začala pracovať od februára, prinesie zlepšenie.

"Mnohé trestné činy sa páchajú na sociálnych sieťach, kde je omnoho náročnejšie preukazovanie identity,“ uviedol.

Gašpar ho doplnil, že 27 trestných činov bolo spáchaných na mieste verejnosti prístupnom a 24 prípadov bolo vo virtuálnom prostredí. Najčastejšie išlo o trestný čin podpory a propagácie skupín smerujúcich k potláčaniu základných práv a slobôd, dodal.

Mapa sa nezmenila

Mapa kriminality sa v roku 2016 podstatnejšie nezmenila. Najviac trestných činov bolo zaznamenaných opäť v bratislavskom a košickom regióne a okresoch Trnava a Prešov. Kaliňáka teší, že kým Bratislava mala pred desaťročím objasnenosť trestnej činnosti na úrovni 10 percent, vlani to bolo cez 49 percent.

"Je to mimoriadny úspech pre metropolu akejkoľvek krajiny," podotkol. Policajný prezident Tibor Gašpar doplnil, že najmenej bezpečne bolo v Košiciach, kde sa stalo 4500 trestných činov a v Trnave, kde polícia eviduje 3682 trestných činov.

Naopak, najbezpečnejšie bolo v okrese Svidník a Stará Ľubovňa. Pozitívne výsledky je podľa policajného viceprezidenta Jaroslava Málika nutné vnímať v kontexte minuloročného slovenského predsedníctva v Rade EÚ. "Polícia práve toho posledného polroka plnila aj úlohy spojené s predsedníctvom, či to bolo zabezpečenie bezpečnosti, ale aj v rôznych pracovných odborných skupinách," vysvetlil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok