Opäť dvojaké občianstvo?

TA3, TASR
14.9.2011 17:00

Niekoľko stoviek ľudí sa zhromaždilo na Klapkovom námestí v Komárne, aby dali najavo svoj nesúhlas so zákonom o dvojakom občianstve. Podľa jeho ustanovení každý, kto dobrovoľne prijal cudzie štátne občianstvo, príde o to slovenské.

Opäť dvojaké občianstvo?

Občianske petičné hnutie už pred niekoľkými týždňami začalo zbierať podpisy za zmenu tohto zákona. Dnešné zhromaždenie v Komárne sa konalo aj na podporu petície, ktorú doteraz podpísalo niekoľko tisíc ľudí. "Nabádame všetkých, Slovákov aj Maďarov, podpíšte petíciu za zrušenie Ficovho zákona a pomôžte tak Slovensku vrátiť sa k európskym normám," vyzýval účastníkov zhromaždenia člen petičného výboru Oliver Boldoghy.

Do Komárna sa zišli ľudia zo Šamorína, Dunajskej Stredy, Veľkého Kýra, Veľkého Medera a z rôznych ďalších miest a obcí južného a východného Slovenska. "Chceme, aby v Slovenskej republike bolo opäť možné žiť s inštitútom dvojakého občianstva. Chceme, aby každý, kto sa slobodne rozhodol, mohol prijať občianstvo Českej republiky, Nemecka, Rakúska, Maďarska, a pritom sa nevzdať slovenského občianstva. Do konca roka budeme zbierať podpisy. Petičné hárky odovzdáme ministerstvu vnútra a parlamentu a budeme žiadať, aby sa tento zákon zrušil, alebo opravil," vyhlásil Boldoghy.

Aj napriek tomu, že sa organizátori zhromaždenia a petície dištancovali od politických strán a hnutí, akciu prišli podporiť aj viacerí politici. Bol medzi nimi napríklad predseda SMK József Berényi, či europoslankyňa Edit Bauer. Iniciatívu podporil aj politológ Miroslav Kusý. "Prišiel som sa vyjadriť k Ficovmu zákonu a vyjadriť svoj protest proti nemu, lebo si myslím, že je proti podstate demokratického občianstva v krajine," uviedol. Podobný názor má aj politológ Grigorij Mesežnikov. "Nie je možné, bez ohľadu na to, aké sú vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom, aby štát odoberal občianstvo ľuďom, ktorí sa tu narodili, ktorí sa tu cítia doma, ktorí o toto občianstvo nechcú prísť," uviedol.

Ako zdôraznil, je dôležité, aby súčasná vládna garnitúra túto, podľa jeho slov nešťastnú, represívnu a protimenšinovú novelu odstránila. "Treba ju nahradiť právnou úpravou, ktorá by slovenským občanom, bez ohľadu na to, aké ďalšie občianstvo majú, neodoberala štátne občianstvo Slovenskej republiky," myslí si. Podľa Mesežnikova bol zákon o dvojakom občianstve prijatý na vlne protimenšinovej hystérie, ktorou bývalá koalícia získavala volebnú podporu. "Ja si myslím, že vôbec nešlo o ochranu národnoštátnych záujmov. Neviem, aký je to národnoštátny záujem, keď si štát znižuje počet vlastných občanov," dodal Mesežnikov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok