Nemecký prezident Christian Wullf rezignoval

TASR, TA3
17.2.2012 11:19

Nemecký spolkový prezident Christian Wulff dnes oznámil, že odstupuje z funkcie. Stalo sa tak uprostred eskalujúceho škandálu vyvolaného podozreniami, že Wulff využíval neoprávnené výhody v čase, keď bol premiérom spolkovej krajiny Dolné Sasko.

Wulff pôsobil vo funkcii prezidenta necelých 20 mesiacov. V prezidentských voľbách v roku 2010 ho podporila aj kancelárka Angela Merkelová, ktorá by sa mala ešte dnes vystúpiť na mimoriadnej tlačovej konferencii. Wulffov nástupca musí byť zvolený v priebehu 30 dní. "Udalosti z posledných dní a týždňov ukázal, že došlo k vážnemu narušeniu dôvery (nemeckého ľudu), a teda aj mojej efektívnosti. Z tohto dôvodu už ďalej nemôžem vykonávať úrad prezidenta," uviedol Wulff v krátkom vyhlásení.

Súčasne priznal, že sa počas výkonu politických funkcií dopustil chýb, ale zdôraznil, že vždy "konal korektne". Podľa agentúry AP predstavuje Wulffov pád výraznú politickú nepríjemnosť pre Merkelovú v čase, keď sa usiluje zvládnuť dlhovú krízu v eurozóne.

Prokuratúra v Hannoveri požiadala vo štvrtok Spolkový snem, aby prezidenta zbavil imunity a umožnil jeho trestné stíhanie. Opozícia vyzvala prezidenta, aby dobrovoľne odstúpil. Najvyšší nemecký predstaviteľ čelí kritike predovšetkým v súvislosti so svojimi kontaktmi s bohatými podnikateľmi. V uplynulých mesiacoch bol konfrontovaný s celým radom podozrení z využívania výhod - okrem iného v prípade súkromnej pôžičky na výstavbu domu, lacného lízingu auta alebo bezplatnej dovolenky u spriatelených podnikateľov, s ktorými prišiel do styku aj ako krajinský premiér (2003-2010).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok