Moody's sa chystá kvôli dlhovej kríze znižovať ratingy svetových bánk

TASR
16.2.2012 09:03

Agentúra Moody's dnes varovala, že môže znížiť rating 17 globálnych a 114 európskych finančných inštitútov. To je ďalší signál, že európska dlhová kríza má obrovský negatívny vplyv na globálny finančný systém.

Moody's sa chystá kvôli dlhovej kríze znižovať ratingy svetových bánk
SITA

Agentúra začala kvôli krátko- a dlhodobým dosahom dlhovej krízy a zmenám na finančných trhoch prehodnocovať ratingy dlhodobých záväzkov a samostatnej finančnej sily množstva finančných inštitútov. "Firmy pôsobiace na kapitálových trhoch sú konfrontované s narastajúcimi výzvami, ako sú krehkejšie úverové podmienky, zvýšenie rizikových prirážok, sprísnenie regulácie a zhoršenie prevádzkových podmienok," uvádza sa vo vyhlásení agentúry.

Spomedzi 17 bánk s globálnymi operáciami Moody's môže skresať rating dlhodobých záväzkov až o tri stupne UBS, Credit Suisse a Morgan Stanley. O dva stupne by mohol klesnúť rating Barclays, BNP Paribas, Crédit Agricole, Deutsche Bank, HSBC Holdings a Goldman Sachs. A o stupeň by sa mohol znížiť rating napríklad Bank of America a Nomury.

Moody's v separátnej správe uviedla, že prehodnocuje 114 európskych finančných inštitútov zo 16 európskych krajín. Rozhodnutie agentúry odráža vplyv dlhovej krízy a zhoršovanie úverovej dôveryhodnosti vlád jednotlivých krajín.

Prehodnocovanie ratingov bánk prichádza po tom, čo Moody's pondelok (13. 2.) zhoršila úverové známky 6 krajín EÚ - Slovenska, Talianska, Španielska, Portugalska, Slovinska a Malty. Agentúra tiež varovala, že Francúzsko, Británia a Rakúsko môžu prísť o najvyšší rating (AAA).

V januári agentúra Standard & Poor's (S&P) znížila rating Francúzska a Rakúska, ktoré prišli o najvyššiu známku, a ďalších siedmich krajín eurozóny. O jeden stupeň tiež zhoršila rating Európskeho fondu finančnej stability (EFSF), takzvaného eurovalu.

Moody's dnes tiež znížila o jeden až dva stupne ratingy finančnej sily poisťovní, ktoré sú angažované v Španielsku a Taliansku. Dotklo sa to napríklad Unipol Assicurazioni SpA, Mapfre Global Risks, Assicurazioni Generali SpA a Allianz SpA. Agentúra zároveň potvrdila ratingy finančnej sily Allianz SE, AXA SA, Aviva Plc a ich divízií, ale zhoršila výhľad ich ratingov zo stabilného na negatívny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok