Prezident podpísal vyššie platy pre sestry a pôrodné asistentky

TASR
14.2.2012 12:19

Mzdy zdravotných sestier a pôrodných asistentiek od apríla porastú. Vyplýva to zo zákona o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek, ktorý podpísal prezident Ivan Gašparovič s tým, že ich platy nemajú klesnúť pod určitú hranicu.

Prezident podpísal vyššie platy pre sestry a pôrodné asistentky
SITA

Právna norma zvyšuje mzdy sestier a pôrodných asistentiek na úroveň od 640 do 928 eur v závislosti od dĺžky praxe, pričom sa vzťahuje na všetky sestry a pôrodné asistentky bez ohľadu na druh zamestnávateľa.

Minimálne mzdové nároky sa budú členiť podľa dĺžky praxe a vzťahujú sa na všetky sestry a pôrodné asistentky, ktoré získali odbornú spôsobilosť na výkon povolania bez ohľadu na získaný kvalifikačný stupeň vzdelania. Sestre a asistentke bude zároveň prináležať za výkon špecializovaných pracovných činností príplatok vo výške 66 eur mesačne, za výkon certifikovaných pracovných činností 33 eur mesačne. Minimálny mzdový nárok sestry a pôrodnej asistentky, ktorá vykonáva riadenie v ošetrovateľstve alebo v pôrodnej asistencii, sa bude násobiť koeficientom 1,15.

Zákon bude mať tento rok dopad na rozpočet verejnej správy vo výške 77 miliónov eur. Celkovo si však vyžiada najmenej 150 miliónov eur, nakoľko v zmysle platnej právnej úpravy sú zamestnávatelia povinní primerane upraviť odmeňovanie aj ostatných zamestnancov vykonávajúcich práce s porovnateľnou mierou zložitosti, zodpovednosti a namáhavosti, a to v rovnakých alebo porovnateľných pracovných podmienkach a pri dosahovaní rovnakej alebo porovnateľnej výkonnosti a výsledkov práce.

Z uvedeného dôvodu sa zvýšia požiadavky zdravotníckych zariadení na pokrytie týchto zvýšených nákladov zdravotnými poisťovňami. Právna norma vznikla ako reakcia na požiadavku petície sestier a pôrodných asistentiek, ktorú parlament prerokoval v júni. O petícii rokovala aj vláda, ktorá uložila ministerstvám zdravotníctva a práce riešiť minimálne mzdové nároky sestier. V petícii okrem iného žiadali stanovenie minimálnej mzdy pre sestry a pôrodné asistentky, ktorá zohľadní ich kvalifikačný a špecializačný stupeň vzdelania, náročnosť pracovných činností, prácu v sťaženom a zdraviu škodlivom prostredí, dĺžku výkonu odbornej praxe a infláciu.

Slovenské zdravotné sestry priemerne vlani zarobili 764 eur. Výrazne najviac dostali sestry v štátnych nemocniciach, 850 eur. Najmenej mesačne priemerne pribudlo sestrám v nemocniciach vo forme spoločností s ručením obmedzeným (579 eur) a neziskových organizácií (596 eur). Na Slovensku v roku 2009 pracovalo 32.710 zdravotných sestier a 1769 pôrodných asistentiek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok