SDKÚ-DS spúšťa petíciu na podporu Jozefa Čentéša

TA3, TASR
8.2.2012 16:38

Na dnešnej tlačovej konferencii to oznámil líder strany Mikuláš Dzurinda v reakcii na to, že parlament pre chýbajúce hlasy KDH nepodporil návrh uznesenia, ktorým by snemovňa vyzvala prezidenta SR Ivana Gašparoviča na vymenovanie Čentéša.

SDKÚ-DS spúšťa petíciu na podporu Jozefa Čentéša
SITA

"Rozhodli sme sa, že sa obrátime na občanov, aby prejavili svoju vôľu a svoj názor. Boli by sme radi, keby to nebola záležitosť len našej strany, ale keby sme ju mohli spoluorganizovať aj s politickými stranami, ktoré si želajú, aby kauza Gorila bola vyšetrená," povedal Dzurinda. Ako s petíciou naložia, zatiaľ nevie. "Je to návrh spontánny, ktorý sa zrodil vo vedení našej strany. Ale zámer je jasný, chceme pánovi prezidentovi ukázať, aká je vôľa drvivej väčšiny občanov," vysvetlil.

Dzurinda odmietol názor, že KDH nezahlasovalo za spomínané uznesenie preto, že SDKÚ-DS ho predložila sama. "Ja tejto výhovorke neverím ani trošku. Čas uteká, nemôžme stratiť čas tým, že sa budeme doprosovať a organizovať schôdzky. Všetci máme svoj program a na strane druhej sa mohli k nám pridať," vyhlásil. Milan Hort ho doplnil, že nečinnosť Generálnej prokuratúry (GP) SR vyhovuje nielen prezidentovi a strane Smer-SD, ale aj časti KDH.

Podľa Dzurindu ak sa KDH pasovalo do pozície lídra pravice, tak v SDKÚ-DS by boli vďační, keby nielen držali taktovku v ruke, ale začali pravicu organizovať. "Nuž, obávam sa, že dnešné hlasovanie vysvetľuje, prečo KDH nechce spolupracovať, prečo sa nechytá taktovky organizovať alternatívu voči Smeru-SD," podotkol. Na otázku, či je to predzvesť budúcej spolupráce KDH so Smerom, Dzurinda odvetil, že táto otázka sa pohybuje celkom blízko aj jeho uvažovaniu. Vysvetlenie hlasovania si však od KDH údajne nepýtal.

Líder SDKÚ-DS sa netajil tým, že ho hlasovanie o návrhu uznesenia z dielne Milana Horta (SDKÚ-DS) znepokojilo. "Znepokojilo nás preto, lebo sme presvedčení, že Slovensko bude schopné kráčať po ceste posilňovania právnosti nášho štátu iba vtedy, keď bude funkcia generálneho prokurátora obsadená v súlade s ústavou a so zákonmi. Všetci vieme, že Čentéš je legitímne zvolený a je povinnosťou pána prezidenta ho do funkcie vymenovať," dodal Dzurinda.

Tlačová beseda predstaviteľov strany SDKÚ-DS:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok