Vlani prišlo do slovenských jaskýň vyše 481 000 návštevníkov

SITA
29.1.2012 11:05

Sprístupnené jaskyne na Slovensku v roku 2011 navštívilo o takmer 34-tisíc ľudí viac ako rok predtým. Pre agentúru SITA to potvrdila Ľubica Nudziková zo Správy slovenských jaskýň v Liptovskom Mikuláši. Do slovenských jaskýň prišlo vlani vyše 481-tisíc návštevníkov.

Vlani prišlo do slovenských jaskýň vyše 481 000 návštevníkov
SITA

Najvyššiu návštevnosť dosiahla Demänovská jaskyňa slobody, 104-tisíc. Najmenej ľudí, osemtisíc, prišlo do Gombaseckej jaskyne,“ uviedla.

Deväť z 12 jaskýň zaznamenalo nárast návštevnosti, mierny pokles bol v Bystrianskej, Gombaseckej a Važeckej jaskyni. „Návštevnosť z Českej republiky a Maďarska vzrástla, naopak, Poliakov prišlo mierne menej. Nárast počtu slovenských návštevníkov predstavoval 30-tisíc,“ konštatovala Nudziková.

Správa v súčasnosti rekonštruuje prehliadkové chodníky v Demänovskej ľadovej a Harmaneckej jaskyni. „Využívame na to prostriedky z európskych štrukturálnych fondov. Okrem toho v rámci pravidelnej údržby kontrolujeme technickú infraštruktúru podzemia, opravujeme prístupové komunikácie, preventívne kontrolujeme skalné steny nad vchodmi a v podzemí.“ Nové priestory alebo úseky jaskýň v tomto roku nesprístupnia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok