Francúzsky parlament schválil zákon o genocíde Arménov

TASR
23.1.2012 23:45

Horná komora francúzskeho parlamentu schválila zákon, podľa ktorého bude trestným činom popierať genocídu Arménov Osmanskou ríšou počas prvej svetovej vojny.

Francúzsky parlament schválil zákon o genocíde Arménov
SITA

Dolná komora zákon, ktorý podľa očakávania zvýši napätie s Tureckom, schválila v decembri. Senát ho schválil bez zmien pomerom hlasov 127:86. Zákon vstúpi do platnosti po tom, čo ho podpíše prezident Nicolas Sarkozy. Tento krok sa očakáva najneskôr vo februári, keď parlament pred prezidentskými voľbami preruší zasadania.

Podľa zákona možno za popieranie genocídy uznanej Francúzskom udeliť trest ročného väzenia a pokutu 45.000 eur. Francúzsko uznáva dve genocídy - okrem genocídy Arménov aj genocídu židov počas druhej svetovej vojny.

Turecko trvá na tom, že státisíce Arménov zahynuli v chaose, ktorý v rokoch 1915-17 sprevádzal prvú svetovú vojnu a popiera ich zámerné vyhladzovanie. V súvislosti s francúzskym zákonom Ankara Parížu pohrozila novými sankciami. Turecko po schválení zákona dolnou komorou parlamentu prerušilo vojenské, hospodárske a politické kontakty s Francúzskom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok