Ankara plánuje zaviesť ďalšie opatrenia voči Francúzsku

TA3, SITA
23.1.2012 12:37

Turecký minister zahraničia uviedol, že jeho krajina zavedie ďalšiu sériu opatrení proti Francúzsku, ak francúzsky Senát schváli návrh zákona, na základe ktorého bude popieranie genocídy Arménov osmanskými Turkami v čase prvej svetovej vojny trestné.

Ankara plánuje zaviesť ďalšie opatrenia voči Francúzsku
SITA

Turecký minister zahraničia uviedol, že jeho krajina zavedie ďalšiu sériu opatrení proti Francúzsku, ak francúzsky Senát schváli návrh zákona, na základe ktorého bude popieranie genocídy Arménov osmanskými Turkami v čase prvej svetovej vojny trestné. Po schválení návrhu zákona v dolnej komore francúzskeho parlamentu v decembri Turecko odvolalo svojho veľvyslanca z Paríža a zrušilo ekonomické, vojenské a politické vzťahy s Francúzskom.

Turecký minister zahraničia Ahmet Davutoglu v pondelok povedal, že zákon "ohrozením slobody slova otvorí novú éru inkvizície v Európe". Väčšina historikov označuje zabíjanie Arménov za prvú genocídu 20. storočia, Turci však odmietajú obvinenie zo systematického vraždenia Arménov. Ak francúzsky Senát v pondelok normu schváli, na vstup do platnosti bude chýbať už len podpis prezidenta. Zákon hovorí o trestoch pre osobu verejne popierajúcu genocídu Arménov ročným väzením a pokutou 45-tisíc eur.

Turecký minister zahraničných vecí Ahmet Davutoglu zrušil svoju pondelkovú cestu do Bruselu z dôvodu pondelkového hlasovania hornej komory francúzskeho parlamentu. Davutoglu sa mal zúčastniť na stretnutí šéfov diplomacií členských krajín EÚ, ktorí sa budú zaoberať návrhom sankcií voči Iránu a situáciou v Sýrii. Šéf tureckej diplomacie sa však rozhodol zostať v Ankare.

Arméni tvrdia, že Osmanská ríša, ktorá je predchodkyňou dnešného Turecka, v rokoch 1915 až 1917 systematicky vyvraždila viac ako 1,5 milióna Arménov. Jerevan žiada Turecko a medzinárodné spoločenstvo, aby masakru uznali za genocídu. Turci tvrdia, že v zrážkach počas prvej svetovej vojny, keď arménske obyvateľstvo bojovalo za svoju nezávislosť, zahynulo približne 500-tisíc Arménov a najmenej rovnaký počet Turkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok