Dolná komora francúzskeho parlamentu schválila zákon o genocíde Arménov

TASR
22.12.2011 14:55

Dolná komora francúzskeho parlamentu, Národné zhromaždenie, schválila dnes návrh zákona, podľa ktorého bude trestným činom popieranie genocídy, čo vyvolalo napätie medzi Parížom a Ankarou.

Dolná komora francúzskeho parlamentu schválila zákon o genocíde Arménov
TA3

Zákon vyvolal hnev v Turecku, keďže sa vzťahuje aj na genocídu Arménov v Osmanskej ríši v rokoch 1915-17.

Zákon, ktorý bude trestať popieranie genocídy ročným väzením a pokutou 45.000 eur, schválili poslanci Národného zhromaždenia veľkou väčšinou hlasov po takmer štvorhodinovej rozprave.
Návrh zákona teraz poputuje do Senátu, ktorý sa ním bude zaoberať v roku 2012. Jeho stúpenci dúfajú, že ho horná komora schváli predtým, ako si parlament urobí koncom februára prestávku pred prezidentskými voľbami.

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan napísal minulý týždeň Sarkozymu list, v ktorom ho varoval, že prijatím zákona vážne utrpia politické a ekonomické vzťahy medzi Tureckom a Francúzskom.
"Nechápem, prečo chce Francúzsko cenzurovať slobodu môjho prejavu. Takáto diskusia sa objavuje každých päť rokov, keď sa blížia voľby," povedal pre tlačovú agentúru Reuters Yildiz Hamza, predseda združenia zastupujúceho 700 tureckých rodín vo Francúzsku.

Ešte pred začiatkom rozpravy pred hlasovaním o zákone v Národnom zhromaždení obsadili takmer všetky lavice určené v sále pre verejnosť Arméni a Turci. Polícia posilnila svoju prítomnosť, aby predišla prípadným konfliktom.

Arménsko, podporované mnohými historikmi i západnými parlamentmi, tvrdí, že vojaci niekdajšej Osmanskej ríše zabili približne 1,5 milióna kresťanských Arménov, žijúcich na území dnešného východu Turecka.

Turci to vnímajú ako priame obvinenie z genocídy a urážku ich národa. Ankara tvrdí, že v bojoch zaznamenali obe strany konfliktu ťažké straty na životoch.

Ankara upozorňuje, že zákon, ktorí predložilo 40 poslancov UMP, je do očí bijúcim pokusom Sarkozyho získať v budúcoročných voľbách hlasy 500.000 etnických Arménov žijúcich vo Francúzsku. Turecko to považuje za priame obmedzenie slobody prejavu a zbytočné zasahovanie politikov do tém, ktoré by mali odborne spracovať historici.

Ako upozornila agentúra Reuters, Ankara nemá čo stratiť, ak bude stupňovať diplomatický odpor voči politike Sarkozyho vlády, ktorá otvorene vystupuje proti snahe Turecka vstúpiť do EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok