Minister Uhliarik nebude pokračovať v transformácii nemocníc

TASR
14.12.2011 11:56

Vláda dnes uložila ministrovi zdravotníctva, aby nepokračoval v procese transformácie štátnych nemocníc na akciové spoločnosti.

Minister Uhliarik nebude pokračovať v transformácii nemocníc
ČTK

Proces má zastaviť do schválenia novely zákona a poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorým sa transformácia zruší alebo do rozhodnutia novej vlády o ďalšom postupe. Kabinet tak reagoval na "odôvodnený predpoklad", že poslanci Národnej rady SR transformáciu nezrušia tak, ako to žiadajú lekárski odborári.

Jej zrušením okrem iného podmieňovali svoj návrat do nemocníc. Poslanci sa predmetnou novelou v súčasnosti zaoberajú v pléne. Schválenie tejto úlohy pre šéfa rezortu zdravotníctva Ivana Uhliarika bolo podľa materiálu potrebné pre naplnenie záväzkov z memoranda medzi vládou a lekárskymi odbormi. Správu o plnení záväzkov, ktorá priniesla aj spomínanú úlohu, dnes kabinet vzal na vedomie. Na rokovanie ju iniciatívne predložil minister zdravotníctva.

Podpísanie memoranda malo znamenať ukončenie odborárskej akcie hromadných výpovedí lekárov. Zdravotníci sa rozhodli siahnuť po radikálnom riešení pre neakceptovanie ich štyroch požiadaviek. V nich vyzývali na dodržiavanie Zákonníka práce, dofinancovanie systému, lepšie mzdové ohodnotenie a zastavenie transformácie štátnych nemocníc na akciové spoločnosti. Ich naplnenie malo garantovať memorandum, ktoré vláda a odbory podpísali 3. decembra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok