Etiópske ospravedlnenie je dostatočné, veľvyslanec sa vráti

SITA, foto: ČTK
30.11.2011 15:51

Slovenský veľvyslanec v Etiópii Milan Dubček sa v najbližších dňoch vráti na ambasádu v Addis Abebe. Na Slovensko ho povolal minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda po tom, ako veľvyslanca 5. novembra bez bližšieho vysvetlenia zadržali.

Etiópske ospravedlnenie je dostatočné, veľvyslanec sa vráti

Ospravedlňujúcu nótu etiópskeho ministerstva zahraničných vecí dostala delegácia EÚ v Addis Abebe 24. novembra. Situáciu vysvetlila a zaručila sa za to, že sa podobné veci nebudú opakovať. Dnes nótu v podobnom znení dostalo aj slovenské ministerstvo. "Považujeme vysvetlenie a ospravedlnenie za dostatočné a veľvyslanec sa do Etiópie vráti," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii Dzurinda.

Problém bol v tom, že Dubček na prechádzke neďaleko svojej rezidencii nemal pri sebe žiadny doklad totožnosti, a tak ho etiópska strana nevedela nijako identifikovať. "Etiópska strana sa zaručila, že systémové chyby odstráni a zabezpečí logistiku, ktorá vylúči podobný druh nedorozumenia," avizoval slovenský šéf diplomacie.

Slovensko riešilo vzniknutú situáciu aj na európskej úrovni. Šéfka diplomacie EÚ Catherine Ashtonová Dzurindu ešte 15. novembra ubezpečila, že únia chystá spoločnú protestnú nótu, ktorú zašle do Addis Abeby. Nedávno MZV SR dostalo od nej list, v ktorom uviedla, že ide o vážny incident a vyjadrila plnú podporu postoju Slovenska.

Dubčeka zadržali etiópske orgány 5. novembra bez bližšieho vysvetlenia a bez informovania SR. Dzurinda to vtedy označil za bezprecedentné a ničím neodôvodnené konanie, ktoré je porušením Viedenského dohovoru o diplomatických stykoch. Ministerstvo následne podniklo všetky diplomatické kroky a úsilie, ktorých výsledkom bolo, že Dubčeka v pondelok (7.11.) večer stredoeurópskeho času prepustili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok