V prípade vysokého deficitu hrozí Mikloš provizóriom

TA3, SITA, foto: TASR
4.11.2011 11:34

Minister financií Ivan Mikloš tvrdí, že je ochotný akceptovať navyšovanie budúcoročného deficitu len v nevyhnutnej miere. Ak by mal byť vyšší ako 4,6 % hrubého domáceho produktu, zvažoval by podľa vlastných slov jeho stiahnutie z parlamentu, čo by znamenalo rozpočtové provizórium.

Pôvodný plán znížiť deficit verejných financií v budúcom roku na 3,8 % hrubého domáceho produktu je minulosťou. V piatok to potvrdil rezort financií, podľa ktorého vplyvom pomalšieho hospodárskeho rastu a dodatočnými legislatívnymi úpravami po páde vládneho kabinetu vznikne v rozpočte dodatočná diera v objeme zhruba 600 mil. eur. To by podľa ministra financií Ivana Mikloša znamenalo navýšenie budúcoročného rozpočtového deficitu do 4,6 % hrubého domáceho produktu (HDP). Ak by to malo byť viac, nevylučuje, že rozpočet z Národnej rady SR stiahne, čo by znamenalo hrozbu rozpočtového provizória.

Okrem pomalšieho očakávaného hospodárskeho rastu treba do rozpočtu započítať aj dohodu so samosprávami, podľa ktorej by oproti pôvodnému návrhu ministerstva dostali viac o 60 mil. eur a tiež dohodu na návrhu strany SaS, aby sa zrušili zdravotné odvody dobrovoľne nezamestnaným. "Pre mňa je len dôležité, aby to zvýšenie deficitu bolo len v nevyhnutnej miere. Nevyhnutná miera sú dôsledky novej prognózy a tie dve veci, teda samosprávy a návrh, ktorým SaS podmienila vyriešenie ústavnej krízy. Toto je akceptovateľné, ale za hranicou toho zhruba 4,6-percentného deficitu by som už musel uvažovať o stiahnutí rozpočtu z parlamentu, a teda o rozpočtovom provizóriu," povedal na piatkovej tlačovej konferencii Mikloš.

Minister financií tvrdí, že ani deficit na úrovni 4,6 % HDP namiesto pôvodne avizovaných 3,8 % výkonu ekonomiky by nemusel znamenať zhoršenie pohľadu veriteľov na Slovensko ako dôveryhodného dlžníka. Potrebné však bude naplniť niekoľko podmienok. Prvou je dodržanie tohtoročného deficitu na úrovni 4,9 % HDP, čo Mikloš považuje za reálne. Druhou je v budúcom roku dosiahnutie deficitu pod spomínanými 4,6 % výkonu ekonomiky, treťou prijatie silného zákona o dlhovej brzde a poslednou je v cieľovom roku 2013 dosiahnuť pôvodne plánovanú konsolidáciu verejných financií s deficitom pod 3 % HDP.

"Ak budú tieto podmienky dodržané, som presvedčený, že by nemal byť pre akúkoľvek budúcu vládu problém znížiť deficit za takmer dva roky o menej ako 2 % HDP," povedal v piatok Mikloš.

Minister pritom verí, že ak by neboli predčasné voľby, budúcoročný deficit by sa vláde aj napriek spomaleniu hospodárskeho rastu podarilo naplniť. Bolo by však potrebné znížiť v ešte fungujúcej koalícii dohodnuté navýšenia na priority, priestor vidí aj vo zvýšení príjmov z niektorých daní. Napríklad v spotrebnej dani z alkoholu či v daniach z nehnuteľností. Tieto opatrenia by podľa neho neznamenali negatívny dopad na zamestnanosť, kým naopak opatrenia navrhované Smerom-SD by práve zamestnanosť zasiahli.

 

Pozrite si tlačovú besedu ministra financií Ivana Mikloša o novej prognóze rozpočtu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok