Diplomacia varuje dovolenkárov pred 9 nebezpečnými štátmi

SITA
25.5.2012 10:30

Až milión Slovákov pravdepodobne vycestuje počas tohto leta do zahraničia. Očakáva to rezort zahraničia, podľa ktorého ide o stúpajúci trend. MZV však varuje pred niektorými nebezpečnými destináciami.

Leto v zahraničí každoročne trávi čoraz viac Slovákov. Každý rok počas letnej sezóny za hranice vycestuje priemerne o desať percent našich občanov viac ako v roku predchádzajúcom. "Očakávame okolo jedného milióna slovenských občanov, ktorí pocestujú do zahraničia," uviedol na dnešnej tlačovej besede riaditeľ odboru konzulárnych služieb rezortu diplomacie Igor Pacolák. Z toho asi 600-tisíc pocestuje cez cestovné kancelárie, zostatok uprednostňuje individuálnu turistiku,

Najnavštevovanejšími krajinami sú tradične Česká republika, Rakúsko, Poľsko a Maďarsko, ale aj prímorské Chorvátsko, Grécko, Egypt, Taliansko, Bulharsko, Turecko, Tunisko, Španielsko či Francúzsko. Rezort diplomacie očakáva, že do Chorvátska vycestuje viac než 300-tisíc Slovákov. "Teda okrem veľvyslanectva v Záhrebe zriaďujeme už štvrtý rok po sebe sezónne konzulárne pracovisko v Splite," priblížil Pacolák s tým, že pracovisko bude k dispozícii v júli a v auguste. V obľúbenej destinácii našich turistov budú už tradične pôsobiť aj slovenské policajné hliadky. Jedna hliadka bude operovať v severnej časti Chorvátska na policajnej stanici Crikvenica, druhá na stanici Makarska. 

Ministerstvo zahraničných vecí tiež očakáva zvýšenú návštevnosť slovenských turistov na dvoch špeciálnych podujatiach. Podľa Pacoláka Slovákov zaujmú tohtoročné letné olympijské hry v Londýne, ale aj majstrovstvá Európy vo futbale, ktoré sa budú konať v Poľsku a na Ukrajine. "Do Kyjeva posielame troch policajtov, ktorí budú pomáhať," dodal Pacolák. Počas konania turnaja budú z bezpečnostných dôvodov od 4. júna do 1. júla na poľských letiskách a hranici so Slovenskom obnovené hraničné kontroly. Kontrole budú podliehať len vytypované osoby a vozidlá. Výpomoc podľa Pacoláka posielame aj do Londýna, slovenské veľvyslanectvo tam posilní jeden pracovník z ústredia. 

Niektorým krajinám by sa slovenskí turisti mali podľa Pacoláka radšej vyhnúť. Rezort diplomacie odporúča vyhýbať sa protestným akciám, demonštráciám ale aj chudobným štvrtiam. Nebezpečný môže byť Afganistan, Pakistan, Irak, Irán, Sýria, Líbya, Jemen, Bahrajn a Papua. "Opatrné cestovanie – minimálne vo dvojici – sa odporúča v krajinách Karibiku, najmä na Jamajke, Trinidade, Tobagu a Dominikánskej republike," uzavrel Pacolák.

Pozrite si TB ministerstva zahraničných vecí

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok