Slovenský Cattani končí, policajným prezidentom sa stal Tibor Gašpar

TASR, TA3
15.5.2012 10:35

Dnešným dňom sa stal novým policajným prezidentom Tibor Gašpar, ktorý prevzal funkciu po Jaroslavovi Spišiakovi. Ten odchádza do civilu, ale minister vnútra Robert Kaliňák očakáva, že bude naďalej komunikovať s vedením.

V blízkom období vymenujú do funkcie prvého viceprezidenta PZ Jána Holiča, na druhej vicepremiérskej stoličke bude kontinuita – zostane tam Ľubomír Ábel. „Je dôležité, aby aj na nové vedenie nadviazalo na veci, ktoré urobili dobre a správne a z chýb sa poučili,“ uviedol Kaliňák.

Políciu čakajú dôležité zmeny. Chcú urobiť reformu špecializovaných úradov, aby neboli niektoré funkcie zdvojené. Chcú urobiť aj výmenu technických a iných prostriedkov. Kaliňák plánuje, že polícia čo najviac zbaví občanov tzv. dennej kriminality - vykrádania bytov, chát a motorových vozidiel. Okrem toho chcú viacerými prostriedkami zvýšiť autoritu niektorých priestupkov v občianskom spolunažívaní, najmä na východnom Slovensku. 

Spišiak povedal, že aj v civile zostane aktívny a ak to bude treba, tak príde kritiku osobne povedať policajtom. Gašpar považuje menovanie za veľkú profesionálnu výzvu, chce byť zodpovedný. Bol by rád, aby slogan, ktorý je na vozidlách PZ Pomáhať a chrániť, preniesli aj do myslenia policajtov a bežného života. Chcú stavať na kontinuite, neplánujú deštruovať. Podľa neho je latka nadstavená vysoko, mnohé policajné činnosti sa v ostatnom čase posunuli vpred. Chce zriadiť špecializovaný úrad pre boj s hospodárskou trestnou činnosťou.

Pozrite si tlačovú besedu Roberta Kaliňáka k vymenovaniu nového policajného prezidenta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok