Po stanovenom termíne prímeria sa zatiaľ v Sýrii neobjavili správy o bojoch

TA3, TASR
12.4.2012 08:07

V Sýrii dnes o piatej ráno nášho času vstúpil do platnosti pokoj zbraní, ktorý vyhlásila vláda prezidenta Bašára Asada. Podľa prvých správ sýrskych opozičných aktivistov vo veľkých mestách krajiny nehlásia žiadne veľké boje.

Po stanovenom termíne prímeria sa zatiaľ v Sýrii neobjavili správy o bojoch
SITA

Prímeria má sýrska armáda, ako aj opoziční bojovníci, dodržiavať od 6.00 h miestneho času (5.00 h SELČ). Nádeje na okamžité zastavenie bojov sú však len malé. Sýrska vláda ustúpila od predošlých mierových plánov, pričom v stredajšom oznámení o tom, že zastaví vojenské operácie, zdôraznila svoje právo brániť sa proti "teroristom", ktorí podľa nej stoja za protivládnym povstaním.

Sýrske observatórium pre ľudské práva, sídliace v Británii, hlásilo výstrely v Damasku po polnoci a výbuch na predmestí metropoly, ktorý si nevyžiadal žiadne zranenia.
Krátko po termíne prímeria bolo podľa tejto skupiny počuť v meste Zabadání pri hranici s Libanonom explózie, nebolo však jasné, čo ich spôsobilo.

Obyvateľka Zabadání uviedla, že v noci mesto ostreľovala armáda. Ďalší aktivisti v mestách Hamá, Homs a Damask informovali, že situácia bola ráno pokojná.
Žiaden z aktivistov však neuviedol, že by videli známky odchodu tankov z mestských centier, z ktorých mala vláda stiahnuť na základe mierového plánu ozbrojené sily už v utorok.

O situácii v Sýrii sme sa rozprávali s kolegom zo zahraničnej redakcie Ivom Kunschom

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok