SaS mení názor na euroval a ponúka kompromis

ta3, TASR
6.10.2011 14:07

Vládne strany vraj chce dodatkom ku koaličnej zmluve zaviazať, aby odmietli Euroval 2.

SaS mení názor na euroval a ponúka kompromis

Návrh SaS na riešenie eurovalu predpokladá uzatvorenie dodatku ku Koaličnej zmluve. Ten okrem iného predpokladá, že žiadna zo strán vládnej väčšiny už nebude do konca vládneho obdobia iniciovať akúkoľvek zmenu zákona o špecifických štátnych zárukách ak s tým nebudú súhlasiť všetky koaličné strany. Vyplýva to z návrhu SaS na riešenie dodatku k zmluve o Európskom fonde finančnej stability (EFSF), ktorý má k dispozícii denník SME.


Liberáli tiež koaličným partnerom navrhujú deklarovať zamietavý postoj Slovenska k trvalému eurovalu (ESM). "V prípade odmietnutia ESM by SR neblokovala ostatné krajiny, keďže na jeho schválenie stačí 95 percent kapitálu," uvádza návrh. SaS by sa v Koaličnej zmluve výmenou zaviazala k podpore aktuálneho dodatku k Lisabonskej zmluve. Strany by sa pritom súčasne mali vzdať kampaní k celej téme eurovalu.


Návrh strany Richarda Sulíka (SaS) predpokladá, že by o jednotlivých pôžičkách i zmenách rámcovej zmluvy o EFSF mala rozhodovať komisia zriadená vládou. Tú by mal tvoriť jeden zástupca každého parlamentného klubu poslancov s právom veta. Za súčasného stavu by to znamenalo šesť členov, vrátane dvojice nominantov z opozičných strán. Ak by návrh prešiel, takýto postup navrhuje SaS uplatniť už pri schvaľovaní druhej pôžičky pre Grécko.

 

Navrhovaný kompromis strany SaS o schválení eurovalu v telefonáte zhodnotil Radovan Geist z Euractiv.

Radikálne nie eurovalu SaS už neplatí. Koaliční partneri túto zmenu privítali. V odpovedi na otázku, či je pre nich podmienka liberálov prijateľná, boli ale pred začiatkom koaličnej rady opatrní. Asi najmenej zhovorčiví boli lídri SDKÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok