Hackeri z Anonymous chcú v sobotu vypnúť celý internet

SITA
28.3.2012 15:29

Hackeri zo známej skupiny Anonymous plánujú uskutočniť najrozsiahlejší útok na internet v dejinách tejto globálnej počítačovej siete. Členovia neformálneho združenia chcú v rámci takzvanej Operácie blackout "odstaviť celý web".

Hackeri z Anonymous chcú v sobotu vypnúť celý internet
SITA

O tom, či sa im to môže podariť, špekuluje analytik britskej stanice BBC Alan Woodward. Základnou myšlienkou plánovaného útoku je znefunkčnenie systému prideľovania doménových názvov známeho pod skratkou DNS. Ten je považovaný za "telefónny zoznam internetu" a slúži na prideľovanie číselných IP adries v celej sieti a ich transformáciu do zrozumiteľnejších a zapamätateľnejších názvov. Ak sa napríklad užívateľ pripája na stránku www.bbc.co.uk, v skutočnosti svoj prehliadač nasmeruje napríklad na IP adresu 212.58.241.131.

Ak teda hackeri odstavia celý systém DNS, odstavia tým prakticky celý web. DNS má takzvanú stromovú štruktúru, na vrchole ktorej sa nachádzajú základné koreňové servery prevádzkované 13 organizáciami. Hackeri z Anonymous ich chcú v sobotu zahltiť, a tým pádom odstaviť aj všetky servery pod nimi. Využijú pritom takzvanú metódu DDoS útokov, teda zasielania obrovského množstva požiadaviek na pripojenie, čím spôsobia pád servera.

Hackerom zo skupiny Anonymous sa v minulosti podarilo podobným spôsobom odstaviť už viacero webov, pričom naposledy sa ich terčom stala koncom februára domovská stránka Interpolu. Hackeri s pomocou takzvaných počítačových robotov (botnetov) v roku 2004 znefunkčnili aj najnavštevovanejšiu stránku internetu - www.google.com. Úspech najnovšej akcie hackerov nie je istý, Woodward ho však nevylučuje. "Pre tých, ktorí hovoria, že DNS je bezpečný a nikdy nemôže byť využitý na odstavenie internetu, mám odkaz: Nikdy nehovor nikdy."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok