Organizátori protestov Gorila vytvorili hnutie a pripravujú manifestáciu

TASR
13.3.2012 11:51

Organizátori protestov Gorila založili v týchto dňoch občianske hnutie Protest Gorila. Jeho cieľom bude organizovať verejné diskusie, demonštrácie a prostredníctvom rôznych vlastných médií šíriť svoje názory medzi obyvateľov.

Organizátori protestov Gorila vytvorili hnutie a pripravujú manifestáciu
SITA

Z príspevkov prívržencov hnutia by sa tak mal napríklad financovať aj obežník, ktorý by mali členovia hnutia distribuovať do domácností. Hnutie tiež plánuje začať budovať svoje štruktúry, prijímať nových členov a vytvárať odborné tímy. "Tie by mali participovať na nejakých občianskych návrhoch smerovaných vláde a Národnej rade SR," povedal jeden z organizátorov demonštrácií Peter Pčolinský. Otázka, či hnutie zvažuje do budúcnosti aj politickú činnosť, je však podľa neho v súčasnosti hypotetická.

Upustiť by však organizátori nechceli ani od aktívnej formy mítingov. Už na budúci týždeň by sa mala uskutočniť sviečková manifestácia v Bratislave. Tá by sa mala s najväčšou pravdepodobnosťou konať na Námestí SNP, a to 23. alebo 24. marca. Podľa Pčolinského ide o symbolické pripomenutie si udalostí 25. marca 1988, keď sa uskutočnila demonštrácia za dodržiavanie ľudských práv. "Nechceme robiť žiaden pochod, čiže mala by to byť pokojná manifestácia," priblížil.

Posledný protest Gorila 9. marca v Bratislave skončil neplánovane pri budove Národnej rady SR, keď voči demonštrantom musela po viacerých výzvach zakročiť polícia. Organizátori považujú konanie polície za neadekvátne, poškodených protestujúcich preto vyzvali, aby podali trestné oznámenie na konanie poriadkových síl. "Myslím, že už nejaké trestné oznámenia aj boli podané," doplnil Pčolinský.

Organizátori od 8. marca začali so zberom podpisov pod petíciu, v ktorej sa zaoberajú troma požiadavkami. Ide o zrušenie trestnoprávnej imunity, žiadosť o prijatie balíka protikorupčných opatrení a požiadavku na sfunkčnenie referenda. Hoci organizátori zatiaľ nevedia o predbežnom počte signatárov, Pčolinský odhadol, že už v priebehu týchto dní ich bude viac ako 10.000.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok