Sobotka prezradil, aká bola večera premiérov V4 s Junckerom

TA3 TASR
19.10.2017 13:19

Predsedovia vlád krajín Vyšehradskej štvorky mali možnosť počas pracovnej večere s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom hovoriť otvorene a vecne argumentovať. Uviedol český premiér Bohuslav Sobotka.

Témy migrácie, trhu aj obrany

Slovenský premiér Robert Fico o výsledkoch rozhovorov lídrov V4 s Junckerom médiá neinformoval. Český premiér na tlačovej konferencii pripomenul, že pracovná večera sa konala z iniciatívy šéfa exekutívy EÚ, ktorý pozval lídrov V4, aby spolu podrobnejšie hovorili o niektorých témach, ktoré budú aj predmetom dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.

"Diskutovali sme o témach, ktoré sa týkajú migrácie, fungovania jednotného trhu, hovorili sme o Schengene a ako by mal fungovať a aj o iniciatívach, ktoré sa týkajú reformy EÚ a posilnenia v oblasti obrany," spresnil Sobotka. Sobotka privítal skutočnosť, že krajiny V4 na stretnutí s Junckerom vystupovali "veľmi súdržne a konzistentne" a bolo vidieť, že táto štvorica krajín dokáže vystupovať spoločne a solidárne.

Premiér ČR vyvrátil podozrenia, že by Juncker dával týmto krajinám nejaké usmernenia. Pracovnú večeru opísal ako dialóg, ktorý nadviazal na predošlú schôdzku lídrov V4 s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom v Bratislave.

Nie je neskoro na stretnutia

"Treba to vnímať aj ako prípravu na rokovania o budúcnosti Európy, ktoré nás všetkých čakajú," povedal Sobotka. Týka sa to napríklad debát o smernici o vysielaných pracovníkoch, kde už na budúci týždeň bude Rada EÚ hľadať konsenzus. V tomto zaujali krajiny V4 podľa Sobotku voči Junckerovi spoločnú pozíciu, hlavne pri potrebe ochraňovať záujmy ich dopravcov a prepravcov pôsobiacich v krajinách západnej Európy.

Sobotka v závere konštatoval, že nikdy nie je neskoro na stretnutia na takejto úrovni a na takýto intenzívny dialóg, aj keď prerokovávané témy sú staršieho dáta, lebo eurokomisia má vplyv na mnoho záležitostí, ktoré sú pre Európu dôležité. Juncker podľa jeho slov garantoval, že exekutíva EÚ sa správa a bude sa správať nestranne vo všetkých sporoch medzi členskými krajinami a pri vynucovaní pravidiel európskej legislatívy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok