Sexuálne obťažovanie na najvyššej úrovni? Ozvala sa aj politička

TA3 TASR
19.10.2017 10:35

Švédska ministerka zahraničných vecí Margot Wallströmová vyhlásila, že sexuálne prehrešky "sa dejú aj na najvyššej politickej úrovni", o čom sa ako žena-politička sama presvedčila.

Sexuálne obťažovanie na najvyššej úrovni? Ozvala sa aj politička
SITA/AP

Kampaň v sociálnych médiách, kde sa začal šíriť hashtag #MeToo v reakcii na množiace sa obvinenia zo sexuálneho obťažovania voči americkému filmovému producentovi Harveymu Weinsteinovi, podľa Wallströmovej "nestačí a musí viesť k akcii".

V rozhovore pre švédsku tlačovú službu TT sa ministerka vyjadrila, že nechce rozoberať detaily svojej osobnej skúsenosti. V autobiografii z roku 2014 však opísala, ako počas večere s lídrami Európskej únie "náhle pocítila ruku na svojom stehne".

"Osoba sediaca vedľa mňa začala so mnou flirtovať. Bolo to absolútne neskutočné," uviedla. Dodala, že sa o tomto incidente rozprávala s vtedajším predsedom Európskej komisie, ktorý ho označil za "totálne neprijateľný". K téme sexuálneho obťažovania sa vyjadrila v stredu aj česká eurokomisárka Věra Jourová, ktorej portfólio zahŕňa oblasť rodovej rovnosti. Ako informovala Česká televízia, zverila sa takisto s osobnou skúsenosťou tohto charakteru a vyjadrila "potešenie" z toho, že obete sexuálneho obťažovania začínajú tieto prípady nahlasovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok