Čínska ekonomika spomalila, dôvodom je aj znižovanie dlhu

TA3 TASR
19.10.2017 10:21

Čínska ekonomika sa v 3. štvrťroku spomalila, keďže snaha Pekingu o zníženie úrovne dlhu a obmedzenie špekulácií s nehnuteľnosťami už zasiahla hospodársky rast. Informoval o tom dnes čínsky štatistický úrad.

Hrubý domáci produkt Číny sa za tri mesiace do konca septembra zvýšil medziročne o 6,8 %. To je mierne spomalenie oproti nárastu HDP o 6,9 % v predchádzajúcom 2. kvartáli aj za celý 1. polrok. Výsledok za 3. kvartál sa zhoduje s odhadmi analytikov.

V medzikvartálnom porovnaní sa HDP Číny v období júl - september zvýšil o 1,7 % oproti predchádzajúcim trom mesiacom, keď vzrástol o revidovaných 1,8 %. Štatistici zlepšili výsledky za 2. kvartál, keďže podľa predbežných údajov mal výkon čínskej ekonomiky stúpnuť v období apríl-jún o 1,7 %. Ale aj napriek spomaleniu hospodárskeho rastu doterajšie výsledky signalizujú, že Čína v roku 2017 dosiahne svoj cieľ, ktorým je expanzia ekonomiky o 6,5 %.

Analytici očakávali, že čínska ekonomika v priebehu tohto roka nakoniec spomalí po dvoch kvartáloch neočakávane pevného rastu, keďže opatrenia na obmedzenie rastu úverov si začínajú vyberať svoju daň, ako ukázalo nedávne ochladenie domáceho trhu s nehnuteľnosťami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok