Líder Katalánska neustúpi, Madrid chce pozastaviť regiónu autonómiu

TA3 TASR
19.10.2017 09:58

Vypršalo aj druhé ultimátum, ktoré dal Madrid separatistom. Tí mali objasniť, či skutočne vyhlásili nezávislosť. Katalánsky líder Carles Puigdemont však nemieni ustúpiť Madridu a vyhovieť jeho požiadavke, aby odvolal nejasné vyhlásenie nezávislosti regiónu. Madrid hrozí prevzatím kontroly.

Pozastavenie autonónómie povedie k nezávislosti

Katalánsky premiér Carles Puigdemont nebude rešpektovať druhé ultimátum, ktoré dostal od španielskej vlády, aby sa do 10.00 h nášho času vzdal svojich snáh o nezávislosť regiónu. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na katalánsky denník La Vanguardia. Podľa denníka Puigdemont v reakcii na v poradí druhé ultimátum Madridu opäť adresoval španielskemu premiérovi Marianovi Rajoyovi list, v ktorom ho vyzýva, aby neaktivoval článok 155 španielskej ústavy, ktorým by sa mohla pozastaviť autonómia Katalánska.

Puigdemont vo svojom liste podľa denníka varuje, že ak Madrid pristúpi k avizovanému kroku, nateraz pozastavené jednostranné vyhlásenie nezávislosti nadobudne účinnosť, čím sa vystupňuje konflikt medzi Madridom a Barcelonou.

Chystajú sa prevziať kontrolu

Španielska televízia TV3 uviedla, že Rajoy Puigdemontov list dostal a "nehodnotil ho pozitívne". Vo vyhlásení španielskej vlády, ktoré citovala TV3, sa uvádza, že Madrid "bude pokračovať v postupoch stanovených v článku 155 (španielskej ústavy) s cieľom obnoviť zákonnosť v katalánskej autonómii".

Agentúra AP v tejto súvislosti informovala, že predseda španielskej vlády na sobotu zvolal mimoriadne zasadnutie svojho kabinetu, aby spustil proces zavedenia úplnej alebo čiastočnej kontroly nad autonómnym Katalánskom. Podľa TV3 rozhodnutie vlády bude následne schvaľovať Senát.

Žiadal pokračovanie dialógu

Na prvé ultimátum španielskej vlády, ktoré uplynulo v pondelok, Puigdemont reagoval tým, že Rajoyovi adresoval list, v ktorom žiada o pokračovanie dialógu medzi Barcelonou a Madridom. Dialóg by sa mal podľa Puigdemonta uskutočniť v priebehu nasledujúcich dvoch mesiacov a katalánsky líder požiadal Rajoya o stretnutie v čo najkratšom možnom termíne.

Puigdemont v liste oznámil aj svoju ochotu pozastaviť na tieto dva mesiace mandát, ktorý mu bol zverený Kataláncami v referende o nezávislosti z 1. októbra. Španielsky premiér však na margo Puigdemontovho listu uviedol, že katalánsky líder v ňom nepodal požadované vysvetlenie, či Katalánsko vyhlásilo nezávislosť od Španielska, o čo ho žiadal.
V súvislosti s blížiacim sa vypršaním druhého ultimáta Rajoy v stredu na pôde španielskeho parlamentu vyhlásil: "Jediná vec, o ktorú žiadam Carlesa Puigdemonta, je, aby konal rozumne a uvážlivo."

Riešením predčasné voľby?

Francúzsky denník Le Parisien informoval, že španielska vláda "na poslednú chvíľu" navrhla riešiť politickú krízu medzi Madridom a Barcelonou vypísaním predčasných volieb. Ak by Barcelona s týmto riešením súhlasila, Madrid by sa vzdal uskutočnenia svojej hrozby, že opäť prevezme kontrolu nad teraz autonómnym regiónom, napísal Le Parisien s odvolaním sa na zdroj v španielskej vláde. 

Zdroj spresnil, že "ak katalánsky premiér Carles Puigdemont vypíše voľby, a to podľa stanovených podmienok, bude sa to považovať ako návrat k (španielskej) zákonnosti". Šéf katalánskej diplomacie Raül Romeva však v stredu na tlačovej konferencii v Bruseli vyhlásil, že vypísanie predčasných volieb v Katalánsku momentálne "nie je na stole". Dodal, že Katalánci v referende rozhodli a je na tejto vláde, aby teraz vykonala zverený mandát.

V Španielsku sa v posledných týždňoch odohráva najzávažnejšia politická kríza od jeho návratu k demokracii v roku 1977. Politológovia podľa Le Parisien varujú, že prevzatie kontroly nad týmto regiónom vládou v Madride by mohlo vyústiť do ďalšej vlny demonštrácií. Existujú aj obavy, že radikálni prívrženci odštiepenia Katalánska od zvyšku Španielska by sa mohli snažiť paralyzovať tento región, kde sa vytvára 20 percent HDP Španielska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok