Bolo treba niekoho zavrieť, rozsudok zrušia, reaguje odsúdený exminister

TA3 SITA
18.10.2017 13:34

V procese hodnotenia dôkazov súd dospel k záveru, že sa skutok stal, uviedla predsedníčka senátu, ktorý riešil kauzu nástenkového tendra. Dvoch bývalých ministrov za SNS z čias Jána Slotu odsúdili na dlhoročné tresty. Marián Janušek dostal 12 rokov, Igor Štefanov 9. Janušek s verdiktom spokojný nebol, zodpovednosť necíti.

Bolo treba niekoho zavrieť, rozsudok zrušia, reaguje odsúdený exminister
SITA/Diana Černáková

Vedome obišli pravidlá

Podľa súdu obžalovaní exministri Janušek a Štefanov nezabezpečili zverejnenie výzvy ohľadom verejného obstarávania v masovokomunikačných prostriedkoch, čím znemožnili účasť na zákazke ďalším záujemcom. Výzva podľa súdu visela na chodbe ministerstva len štyri dni v máji 2007. „Konali v rozpore s princípom transparentnosti,“ poznamenala sudkyňa.

Exminister Janušek sa podľa súdu dopustil trestných činov machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe a zneužívania právomoci verejného činiteľa. Jeho nástupca na poste ministra Igor Štefanov trestného činu machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe. „Vedome obišli pravidlá verejného obstarávania,“ skonštatovala sudkyňa na margo obžalovaných exministrov.

Janušek protestuje

Janušek s rozsudkom súdu spokojný nebol. Zodpovednosť však necíti, na ministerstve výstavby sa podľa neho pracovalo dobre. „Verím, že keď sa odvoláme, ten rozsudok bude zrušený,“ povedal prítomným novinárom. V procese podľa neho vôbec nešlo o jeho osobu. „Tu podľa môjho názoru ide o to, aby minister bol zavretý. Tu ide o to, že Slovenská republika veľmi správne bojuje proti korupcii, za transparentnosť a toto je výsledok, treba niekoho zavrieť, aby sa mohlo poukazovať, ako Slovensko bojuje proti korupcii,“ povedal. Súd oslobodil spod obžaloby troch obžalovaných, nakoľko „nebolo dokázané, že skutok spáchali".

Kauza siaha do roku 2007. Vtedajšie ministerstvo výstavby malo zverejniť oznam o tendri iba na nástenke v uzavretej chodbe ministerstva. Lukratívnu zákazku tak malo získať konzorcium, ktoré o súťaži vedelo. O kreslo vtedy prišli dvaja ministri zo Slovenskej národnej strany - Janušek a neskôr jeho nástupca Štefanov.

Po prepuknutí kauzy štát podozrivú zmluvu zrušil. Vo vreckách dvoch súkromných firiem však malo skončiť viac ako 12 miliónov eur, ktoré Brusel Slovensku odmietol preplatiť. Rozsudok nie je právoplatný, odvolanie podala prokurátorka aj obžalovaní exministri.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok