Kauzu sýkorovského bossa Kýbla odňali krajskému súdu

TA3 SITA
18.10.2017 13:14

Senát Najvyššieho súdu na návrh prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry kauzu sýkorovcov pod vedením Róberta Lališa, zvaného Kýbel, odňal Krajskému súdu v Banskej Bystrici a prikázal Špecializovanému trestnému súdu v Pezinku, pracovisko Banská Bystrica. Informoval o tom hovorca Najvyššieho súdu SR Boris Urbančík.

Kauzu sýkorovského bossa Kýbla odňali krajskému súdu
SITA/Jakub Julény

Obvinenia z troch neriešených vrážd

Prípad sa tak vracia pôvodnému senátu ŠTS. Ten vo veci už dva razy rozhodol, ale Najvyšší súd zrušil doterajšie rozsudky v tejto veci. Zároveň mu prípad odňal a prikázal konať Krajskému súdu v Banskej Bystrici. Ten 20. augusta na neverejnom zasadnutí rozhodol, že Lališ zvaný Kýbel ostáva vo väzbe a obžalovaného Ivana Cuppera, prezývaného Vincko prepustil z väzby s obmedzeniami. Už 28. septembra sa Vincko na návrh prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry ocitol vo väzbe opäť.

Tentoraz pre obvinenia z troch doteraz neriešených vrážd a nedovoleného ozbrojovania. Sudca ŠTS akceptoval názor prokurátora, že ide o novú vec a je možné zobrať do väzby obvineného sýkorovca. Cupperovi sa totiž 25. septembra naplnila maximálna päťročná lehota jeho väzby v kauze Lališa a spoločníkov.

Skupinu stíhajú za založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny, vraždy, všeobecné ohrozenie a iné trestné činy. Obžalovaní sa priamo alebo ako spolupáchatelia či účastníctvom podieľali na zavraždení bratov Diničovcov, Romana Deáka, Miloša Piliara, Alojza Házyho a Dalera Hlavačku. Podľa svedkov Kýbel sa šéfom zločineckej skupiny sýkorovcov stal po smrti pôvodného bossa Miroslava Sýkoru, ktorého zavraždili vo februári 1997.

Komplikácie a prieťahy

Skupina pôsobila v Bratislave a okolí. Živili sa vydieraním, výpalným, vraždami a inou kriminálnou činnosťou. Kýbel, pre svoju krutosť prezývaný v gangu aj Gestapák, bol na úteku od začiatku roka 2012. Prvý zatykač na neho vydali 24. júla 2012, postupne pribudli ďalšie. Na pojednávaní odmietol vypovedať, prečítal iba sedemstranovú písomnosť.

V nej odmietol tvrdenia, že bol šéfom zločineckej skupiny a rozdelil teritóriá pôsobnosti jednotlivých skupín, keď sa mal ujať šéfovania po smrti Sýkoru. Tvrdil, že nikomu nedával peniaze za zločinné skutky. Ľudí zamestnával ako vodičov a personál vo svojich firmách. S vraždami Romana Deáka, bratov Diničovcov a ďalších konkurentov nemal nič spoločné. S bratislavským podnikateľom, pôvodne žalovaným za objednávku Deákovej vraždy, na túto tému nikdy nerokoval a žiadne peniaze od neho nezobral.

Hlavné pojednávanie so „sýkorkami“ sa pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici začalo v januári 2015 v neprítomnosti Lališa. Proces mal vyvrcholiť 12. októbra 2015 záverečnými rečami. Tesne predtým však na Morave zadržali hľadaného Martin Biháriho, zvaného Rus a o dva týždne v Nemecku Róberta Lališa. Tým sa proces predĺžil. Oba rozsudky v tejto veci Najvyšší súd zrušil, odňal prípad senátu Špecializovaného trestného súdu a prikázal konať Krajskému súdu v Banskej Bystrici. Iný senát Najvyššieho súdu SR však rozhodol, že kauza sa vracia na špecializovaný súd.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok