Mjanmarsko sa brutálne pomstilo rohinskej populácii, zverejnili dôkazy

TA3 TASR
18.10.2017 10:56

Nové dôkazy o systematickej kampani zločinov proti ľudskosti páchaných na menšine rohinských moslimov v Mjanmarsku zverejnila dnes vo svojej najnovšej správe medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International.

Mjanmarsko sa brutálne pomstilo rohinskej populácii, zverejnili dôkazy
SITA/AP

Vraždenie, znásilňovanie, vypaľovanie

Informovala o tom vedúca kancelárie Amnesty International Slovensko Kamila Gunišová. Amnesty vo svojej dosiaľ najpodrobnejšej analýze tejto stále prebiehajúcej krízy uvádza, že viac ako 530.000 rohinských mužov, žien a detí v priebehu niekoľkých týždňov v hrôze utieklo zo severu mjanmarského Jakchainského štátu. Násilie vypuklo po tom, ako 25. augusta rohinská ozbrojená skupina napadla približne 30 príslušníkov bezpečnostných síl.

Takmer 50-stranová štúdia s názvom "Skončil sa mi svet: Rohingovia sú cieľom zločinov proti ľudskosti v Mjanmarsku" popisuje, ako mjanmarské bezpečnostné sily vykonávajú rozsiahlu, systematickú, organizovanú a nemilosrdnú kampaň vraždenia, znásilňovania a vypaľovania proti rohinskému obyvateľstvu ako celku v Jakchainskom štáte. "V tejto organizovanej kampani sa mjanmarské bezpečnostné sily brutálne pomstili celej rohinskej populácii na severe Jakchainského štátu v zjavnej snahe trvalo ich vyhnať z krajiny," uviedla riaditeľka Amnesty International pre vyšetrovanie kríz Tirana Hassanová.

Podľa Hassanovej je odhalenie týchto zločinov prvým krokom na dlhej ceste k spravodlivosti. "Hlavný veliteľ armády Min Aun Hlain musí podniknúť okamžité kroky na zastavenie svojich vojsk, ktoré páchajú zverstvá," vyzvala.

Svedectvá zdravotníkov aj novinárov

Správa Amnesty sa opiera o osobné svedecké výpovede viac ako 120 rohinských mužov a žien, ktorí v posledných týždňoch utiekli do Bangladéša, taktiež o 30 rozhovorov so zdravotníkmi, humanitárnymi pracovníkmi, novinármi a bangladéšskymi úradníkmi. AI analyzovala tiež satelitné snímky a údaje, ako aj fotografie a videodôkazy. Na základe týchto dát organizácia dospela k záveru, že státisíce rohinských žien, mužov a detí boli obeťami rozsiahlych a systematických útokov v rozsahu zločinov proti ľudskosti.

Rímsky štatút Medzinárodného trestného súdu menuje 11 druhov činov, ktoré pri vedomom páchaní predstavujú zločiny proti ľudskosti. AI na severe Jakchainského štátu dôsledne dokumentuje najmenej šesť z týchto činov: vraždy, deportácie a násilné vysídlenia, mučenia, znásilnenia a iné sexuálne násilie, prenasledovanie a iné neľudské činy, ako odopieranie potravy a iných život zachraňujúcich opatrení.

Úmyselné vypaľovanie

Z analýzy satelitných záznamov vyplýva, že od 25. augusta bolo na severe Jakchainského štátu najmenej 156 veľkých požiarov. V predchádzajúcich piatich rokoch tam pritom v tomto istom období žiadne požiare neevidovali, keďže ide o monzúnové obdobie. To podľa Amnesty silne naznačuje, že vypaľovanie bolo úmyselné. Hassanová vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby nedovolilo etnickým čistkám dosiahnuť svoj nezákonný cieľ: "Na to musí medzinárodné spoločenstvo podporovať Bangladéš pri poskytovaní primeraných podmienok a bezpečného azylu pre rohinských utečencov."

Upozornila tiež na nutnosť "zabezpečiť, aby Mjanmarsko rešpektovalo ľudské právo Rohingov bezpečne, dobrovoľne a dôstojne sa vrátiť do svojej krajiny". Rovnako je podľa nej nutné ukončiť systematickú diskrimináciu Rohingov a ďalšie hlavné príčiny súčasnej krízy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok