Protivládne protesty v Kyjeve sa zvrhli, zranilo sa niekoľko ľudí

TA3 SITA TASR
18.10.2017 10:09

Strety demonštrantov a polície v centre Kyjeva si vyžiadali štyroch zranených. Je medzi nimi jeden policajt a štyria civilisti. Protest zorganizovali mimovládne organizácie a opozičné strany. Pri budove parlamentu vznikol malý "majdan", polícia posilňuje opatrenia.

Protivládne protesty v Kyjeve sa zvrhli, zranilo sa niekoľko ľudí
SITA/AP

Niekoľko tisíc demonštrantov sa zišlo v utorok pred budovou ukrajinského parlamentu na protest proti vláde prezidenta Petra Porošenka. Na akcii vystúpil aj bývalý gruzínsky prezident Michail Saakašvili, ktorý je kľúčovou osobnosťou ukrajinskej prozápadnej opozície.

Pri budove parlamentu v utrok vznikol stanový tábor aktivistov žiadajúcich zrušenie poslaneckej imunity, zmenu volebného zákona a iniciovanie vzniku protikorupčného súdu. Situácia vo vládnej štvrti je pokojná. Podľa údajov polície v stanovom tábore sa nachádza do 200 ľudí, ktorí tam majú k dispozícii už aj poľnú kuchyňu.

Hovorca ukrajinského ministerstva vnútra Artem Ševčenko informoval, že v stanovom tábore je asi 50 aktivistov Hnutia nových síl založeného exgubernátorom Odeskej oblasti Michailom Saakašvilim, približne 100 príslušníkov pluku Donbas a asi 50 ľudí zo strany Spravodlivosť.

Porošenko v utorok v parlamente predstavil návrh zákona, ktorý by zbavil poslancov imunity. Tento týždeň by tiež mali prerokovať zmenu volebného systému v krajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok