Kirkúk prevzala iracká armáda, USA sa od sporu dištancujú

TA3 ČTK
16.10.2017 22:48

Iracké mesto Kirkúk už je pod kontrolou irackých vládnych síl. Tie z neho vytlačili kurdské milície. Spor medzi Bagdadom a Kurdmi sa vystupňoval po nedávnom kontroverznom referende o nezávislosti Kurdistanu. Donald Trump vyhlásil, že USA nepodporujú ani jednu stranu.

Spojené štáty nepodporujú v čerstvom konflikte medzi irackou vládou a kurdskou menšinou na severe krajiny žiadnu zo strán. Povedal to americký prezident Donald Trump.

"Nemáme radosť zo skutočnosti, že došlo ku konfliktu. Nie sme na žiadnej strane," povedal Trump novinárom v Bielom dome. "Mnoho rokov sme mali s Kurdmi dobrý vzťah, ako viete, a tiež sme boli na strane Iraku, hoci sme najmä tam nikdy nemali byť," dodal.

Iracké vládne sily už vyhnali kurdské milície zo severoirackého mesta Kirkúk, ktoré leží na okraji rozsiahlych ropných polí. Jednotky verné Bagdadu tiež obsadili hlavnú vojenskú základňu Kurdov neďaleko mesta, letisko a hlavný úrad v centre mesta. Zatiaľ nie je jasné, koľko obetí si tieto strety vyžiadali.

iraq-kurds-05305-bec5ba934cf84e188534d85d0890ef3b_0a000002-19c1-b963.jpg

USA v poslednej dobe podporovali obe strany ako vojensky, tak aj materiálne a logisticky. Dôvodom bol ich boj proti Islamskému štátu. Iracké a kurdské sily spolu viedli operáciu, ktorej výsledkom bolo dobytie severoirackého mesta Mósul.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok