Chlípny filmový mogul zrejme príde o najvyššie vyznamenanie

TA3 SITA
16.10.2017 13:07

Francúzsky prezident Emmanuel Macron chce odobrať Rad čestnej légie americkému filmovému producentovi Harveymu Weinsteinovi, ktorý v súčasnosti čelí početným obvineniam zo sexuálneho zneužitia. Oznámil to s tým, že už podnikol potrebné procedúry.

Chlípny filmový mogul zrejme príde o najvyššie vyznamenanie
SITA/AP

Macron tiež uviedol, že chce pre vyšetrovanie a stíhanie sexuálneho obťažovania vo Francúzsku dané procedúry urýchliť a povzbudil ženy, aby takéto prípady nahlásili. Odobratie Radu čestnej légie, ktorý je vo francúzsku najvyšším vyznamenaním, je zriedkavé. Ďalším Američanom, ktorý oň prišiel je bývalý cyklista Lance Armstrong. Weinsteinovi vyznamenanie v roku 2012 udelil Nicolas Sarkozy.

weinstein-allegations-timeline-95589-5b5d6d09776544c488f4d04c80b06047_0a000002-9482-044d.jpg

Proti Weinsteinovi vzniesli obvinenia zo sexuálneho obťažovania viaceré herečky vrátane Angeliny Jolie, Ashley Judd, Gwyneth Paltrow, Cary Delevingne, Léy Seydoux či Kate Beckinsale. Tie prehovorili po tom, ako v magazíne The New Yorker vyšiel článok, v ktorom zazneli na adresu Weinsteina veľmi vážne obvinenia zo strany Asie Argento, Miry Sorvino či Rosanny Arquette. Zo znásilnenia ho obvinili Rose McGowan, spomínaná Argento, Lucia Evans a jedna žena, ktorá si v spomínanom článku nepriala byť menovaná. Kriticky sa voči producentovi vyjadrilo viacero osobností zo zábavného priemyslu.

V súvislosti s obvineniami voči Weinsteinovi začala americká a britská polícia vyšetrovanie vo viacerých prípadoch. Producenta už vylúčili aj zo spoločnosti The Weinstein Co., ktorú založil so svojím bratom, ako aj z Britskej akadémie filmových a televíznych umení a americkej Akadémie filmových umení a vied. Samotný Weinstein obvinenia odmieta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok