Silná búrka Ophelia už zabíjala, Írsko zasiahla plnou silou

TA3 ČTK TASR SITA
16.10.2017 14:51

Hurikán Ophelia zoslabol na silnú búrku a zasiahol Írsko plnou silou. Podľa miestnych médií si vyžiadal tri obete. Silný vietor tam vyvracal stromy a stĺpy elektrického vedenia. Bez elektriny sa ocitlo cez stotisíc domácností. Meteorológovia vydali varovanie aj pre Škótsko, Wales a severné Anglicko.

Prvou obeťou búrky sa podľa miestnej rozhlasovej a televíznej stanice RTE stala žena v aute, ktorú privalil strom. Druhou nepriamou obeťou búrky bol tridsiatnik, ktorý podľahol zraneniam pri incidente s motorovou pílou, keď sa snažil odstrániť spadnutý strom. Írska polícia vyzvala motoristov a cyklistov, aby vôbec nejazdili, pokiaľ to nie je nevyhnutné. Ľudia by sa podľa nej nemali radšej vydávať k pobrežiu, pretože to môže byť nebezpečné. Poryvy vetra môžu dosiahnuť rýchlosť až 176 kilometrov za hodinu. Ophelia sa už predtým prehnala Atlantikom ako hurikán, cestou k európskemu pobrežiu ale zoslabla na búrku.

V Írsku zavreli všetky školy a zrušili vyučovanie. Informovala o tom britská stanica BBC. Až do 14.00 h miestneho času je prerušená všetka autobusová doprava. Letisko v Dubline zrušilo 125 príletov a odletov a cestujúcim odporučilo, aby si overili, či sa ich let uskutoční.

Už počas víkendu úrady v Írsku vyhlásili na časti územia ostrova najvyšší - červený - stupeň ohrozenia. Ide o grófstvach Cork, Kerry, Clare, Galway a Mayo, kde dnes očakávajú silný vietor s nápormi s rýchlosťou 130 kilometrov za hodinu. Existujú aj obavy, že vysoké vlny na mori by mohli zaplaviť pobrežné oblasti. Na zvyšku územia platí nižší, oranžový, stupeň ohrozenia.

Hovorca írskej meteorologickej služby uviedol, že tohtoročná hurikánová sezóna je pre Írsko i Britániu výnimočná, keďže ich zasiahli pozostatky hurikánov Maria a José. Kým tieto hurikány sa k Britským ostrovom - ako zvyčajne - presúvali smerom z Ameriky a Karibiku, Ophelia prichádza z juhozápadu, od Azorských ostrovov.  Hovorca pripomenul, že práve z tohto smeru na Írsko v roku 1961 udrel aj hurikán Debbie. Jeho vyčíňanie si vtedy v Írsku vyžiadalo životy 16 a v Severnom Írsku dvoch ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok