Kým nepadne bomba. USA opísali, ako chcú riešiť spor s Kimom

TA3 TASR
15.10.2017 20:58

Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson uviedol, že Spojené štáty budú robiť všetko pre to, aby spor so Severnou Kóreou vyriešili diplomatickou cestou. S týmto postojom podľa neho súhlasí aj Donald Trump. Ešte nedávno však prezident napísal, že vyjednávanie s KĽDR je len strata času.

Kým nepadne bomba. USA opísali, ako chcú riešiť spor s Kimom
SITA/AP

Tillerson prezradil, že diplomatické úsilie zamerané na vyriešenie severokórejskej krízy "bude pokračovať, kým nepadne prvá bomba". Slová šéfa americkej diplomacie cituje agentúra AP.

V televíznom rozhovore uviedol, že prezident USA Donald Trump mu dal "jasne najavo", že to chce riešiť diplomaticky. "Nesnaží sa ísť do vojny," povedal Tillerson. Agentúra AP však pripomína, že to nebola tak dávno, keď Trump na Twitteri hovoril o tom, že Tillerson stráca čas pokusmi vyjednávať s lídrom Severnej Kórey disponujúcej jadrovými zbraňami.

Takéto rozličné odkazy z Washingtonu vyvolali obavy z možného mylného posúdenia situácie v čase, keď sa stupňujú agresívne slovné výmeny medzi Trumpom a severokórejským lídrom Kim Čong-unom. Kórejská ľudovodemokratická republika v júli bez ohľadu na stupňujúcu sa kritiku medzinárodného spoločenstva uskutočnila dve skúšky balistických striel; v auguste a septembri vykonala ďalšie dva testy, pričom strely preleteli ponad Japonsko. Začiatkom septembra Pchjongjang oznámil úspešnú skúšku svojej prvej vodíkovej bomby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok