Čaká nás veľa práce, zhodli sa lídri V4. Bruselu navrhli zmenu

TA3 SITA TASR
13.10.2017 14:23

Summit krajín V4 o dvojakej kvalite produktov v Európskej únii môže byť podľa premiéra Roberta Fica kľúčovým pre zmenu správania sa nadnárodných spoločností. Premiéri sa okrem toho dohodli aj na spoločnom stanovisku k budúcemu vývoju v Únii.

Problémy už od 90. rokov

Problém dvojakej kvality potravín nie je podľa premiéra Roberta Fica zanedbateľný a zďaleka sa netýka len Slovenska. "Otvorene konštatujem, že tento stav je minimálne pre občanov Slovenska neprijateľný," zdôraznil Fico na úvod summitu Za rovnakú kvalitu produktov pre všetkých, ktorý sa koná dnes v Bratislave.

Pripomenul, že tento problém nevznikol v poslednej dobe a spotrebitelia sa s dvojakou kvalitou potravín stretávajú už od 90. rokov. Zároveň sa to podľa premiéra netýka len potravín, ale aj ostatného spotrebného tovaru. "Čaká nás ešte veľa práce a minimálne za Slovenskú republiku nebudem mať pokojné svedomie, kým sa neférové praktiky z vnútorného trhu únie úplne nevytratia," zdôraznil Fico. Domnieva sa, až aj toto stretnutie je dôležitým krokom na ceste k tomuto cieľu.

Téma, ktorá sa na summite rieši, formuje podľa ministersky pôdohospodárstva SR Gabriely Matečnej budúcnosť a charakter EÚ. "V stávke je totiž dôvera spotrebiteľov v úniu a jej inštitúcie. Je preto našou povinnosťou prichádzať s riešeniami každodenných problémov ľudí," priblížila.

Otázka dôvery

Podľa predsedu vlády ČR Bohuslava Sobotku nejde len o dvojakú kvalitu potravín. "Ide o to, že táto prax robí z niektorých Európanov občanov druhej kategórie," upozornil. Štúdie a analýzy ČR pritom ukazujú, že v tomto probléme musí ísť o legislatívne riešenie. "Kľúč podľa názoru ČR leží v revízii smernice o nekalých obchodných praktikách," priblížil. Jej súčasná podoba podľa názoru krajiny neumožňuje dostatočný postih nekalých praktík a je nutné, aby sa pristúpilo k jej novelizácii.

Podľa slov predsedu vlády Maďarska Viktora Orbána je kvalita potravín a výrobkov otázkou dôvery, ktorá sa ťažko získava, ale ľahko stráca. "Dôvera, najmä v krajinách východnej Európy, je spojená so základným pocitom pravdy a spravodlivosti. Pri dvojakej kvalite produktov však ľudia majú pocit, že nielen strácajú svoje peniaze, ale majú pocit prehry aj na poli spravodlivosti," argumentoval.

Testy potravín v Maďarsku podľa neho ukázali, že 70 % testovaných výrobkov malo odlišné zloženie v porovnaní s rovnakými výrobkami kúpenými v krajinách západnej Európy. "V Európe nemôžu byť občania dvojakej kategórie. Je to nielen dôvera v produkty, ale aj dôvera v EÚ," doplnil Obrán.

Dvojaká kvalita produktov je aj podľa predsedníčky poľskej vlády Beaty Szydlovej vážny problém. "Je preto ťažko pochopiť, že na spoločnom európskom trhu existuje takýto fenomén. Takáto prax si vyžaduje, aby bola potlačená, lebo je škodlivá," uviedla. Spotrebitelia sú na trhu podľa nej zavádzaní, pričom majú právo na prístup k rovnakej kvalite potravín a produktov. "Podporujeme preto aktivity voči nekalým praktikám smerujúcim k zavádzaniu spotrebiteľa," podčiarkla Szydlová.

Rovnováha medzi inštitúciami

Premiéri V4 sa zhodli aj na budúcnosti Európskej únie. Tvrdia, že diskusia o budúcnosti EÚ sa musí odohrávať medzi všetkými 27 členskými štátmi, nielen v krajinách eurozóny. Trvajú na tom, že sa musí zachovať to, čo sa doteraz v Únii dosiahlo, napríklad schengenský priestor.

Podľa lídrov regiónu musí EÚ ostať jednotná, ale zároveň musí rešpektovať špecifiká štátov. „Nemôžeme byť všetci rovnakí,“ povedal Fico s tým, že Únia by mala rešpektovať svoje motto „Jednota v rozmanitosti“.

Predsedovia vlád sa zhodli aj na tom, že Únia musí ostať konkurencieschopná, keďže konkurencieschopnosť garantuje prežitie a určitú kvalitu života. Fico, Sobotka, Orbán a Szydlo chcú, aby sa v Únii zachovala rovnováha medzi inštitúciami.

Orbán poukázal na schengen

Ako ďalej Fico informoval, pred budúcotýždňovým summitom stretnú aj s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom aj s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom. Európska rada sa koná vo štvrtok a v piatok.

Maďarský premiér Viktor Orbán povedal, že v Únii nevidí iba kroky dopredu, ale aj nazad. Takým príkladom je podľa neho schengen. „Pred pár rokmi boli uzavreté vonkajšie hranice a voľné vnútorné hranice. Dnes sú otvorené vonkajšie hranice, ale uzavreté vnútorné,“ povedal Orbán s tým, že Európska komisia ani Európsky parlament nezachránili schengen.

Inštitúcie podľa neho nedodržiavajú legislatívu. Aby sa posilnila dôvera v EÚ, musia sa posilniť členské štáty a ich inštitúcie, dodal Orbán. Poľská predsedníčka vlády Beata Szydlo vyhlásila, že reforma EÚ nemá spočívať v tom, že sa treba prispôsobovať jednej skupine štátov. Reforma musí byť otvorená pre všetky krajiny a diskusia o budúcnosti sa má podľa nej odohrávať na pôde Európskej rady, kde sedia hlavy štátov a vlád.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok