Ide o zjavný cynizmus. Zemanove výroky rozhorčili Ukrajincov

TA3 TASR
11.10.2017 06:58

Výroky prezidenta ČR Miloša Zemana ohľadom Krymského polostrova a sankcií uvalených na Rusko, ktoré zazneli v jeho prejave na pôde Parlamentného zhromaždenia Rady Európy, prijali na Ukrajine s rozhorčením. Uvádza sa to vo vyhlásení ukrajinského ministerstva zahraničných vecí.

Ide o zjavný cynizmus. Zemanove výroky rozhorčili Ukrajincov
TASR

Výroky očakávali

Pokus navrhnúť nielen zmierenie s agresorom, ale aj legitimizáciu anexie Krymu prostredníctvom "predaja" časti nášho územia je pre súčasnú Európu absolútne neprijateľná, píše sa vo vyhlásení. Podotýka sa v ňom, že "ťažko uveriť, že toto počujeme od prezidenta krajiny, ktorá si toľko vytrpela kvôli mníchovskému diktátu".

"V podmienkach, keď tisíce Ukrajincov prišli o život rukou ruských okupantov, desiatky tisíc Ukrajincov a krymských Tatárov je prenasledovaných okupačným režimom, je toto (Zemanovo) vyhlásenie (...) zjavným cynizmom," dodalo ministerstvo, ktoré zdôraznilo, že "Ukrajina nikdy nebude obchodovať so svojím územím, svojimi hodnotami a svojou slobodou".

Minister zahraničných vecí Pavlo Klimkin vo svojom príspevku na sociálnej sieti Twitter uviedol, že Zemanovo vyhlásenie v PZ RE sa - vzhľadom na jeho predchádzajúce výroky - dalo čakať, "preto treba bojovať s tými, kto ho pozval, aby (v pléne) vystúpil".

Kritizovali ho aj v ČR

"Nechajte Zemana na pokoji. Jeho nezmeníte. V divadle sú režiséri a sú herci. Tí, ktorí ho (Zemana) pozvali, aby predniesol prejav, vedeli, čo povie. To s nimi treba bojovať," poznamenal Klimkin.

Prezident ČR vo svojom prejave pred PZ RE označil ruskú anexiu Krymského polostrova za "fait accompli", teda hotovú záležitosť. Ukrajine odporučil, aby sa dohodla s Moskvou na kompenzácii vo svoj prospech, a odmietol účinnosť protiruských sankcií.

Zemana za jeho slová kritizovala česká vládna, vládne i opozičné strany.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok