Prvý homosexuálny pár v Nemecku adoptoval dieťa

TA3 TASR
10.10.2017 16:43

Michael a Kai Korokovci z Berlína sa stali prvým homosexuálnym párom, ktorý si na území Nemecka adoptoval dieťa. Došlo k tomu len deväť dní po tom, ako v Nemecku do platnosti vstúpila legislatíva umožňujúca sobáše osôb rovnakého pohlavia, priblížila agentúra DPA.

Prvý homosexuálny pár v Nemecku adoptoval dieťa
SITA/AP

Zväz lesieb a gejov Nemecka uviedol, že adopciu dvojročného Maximiliana páru odobril súd v berlínskej štvrti Kreuzberg. Dvojica gejov, štyridsiatnikov, uzavrela manželstvo 2. októbra, a síce deň po tom, ako Nemecko zlegalizovalo sobáše homosexuálov. Zosobášeným dvojiciam rovnakého pohlavia tak v krajine po novom prislúchajú rovnaké daňové výhody či práva na osvojenie detí ako heterosexuálom.

Korokovci sa pritom pestúnmi malého Maximiliana stali krátko po tom, ako sa tento v súčasnosti už dvojročný chlapec narodil. Vďaka rozhodnutiu súdu sa však stali jeho zákonnými zástupcami. "Je to úžasný pocit - byť spoločne zaregistrovaní ako rodičia," povedal Michael Korok a dodal, že práve získanie práv na osvojenie dieťaťa je pre homosexuálne páry v Nemecku "obrovským víťazstvom".

Registrované partnerstvá homosexuálov uznáva Nemecko už od roku 2001. Novou legislatívou, ktorú odobril v júni parlament drvivou väčšinou, však teraz takéto páry získali status totožný s manželským. V minulosti zároveň museli nemeckí homosexuáli o adopciu žiadať individuálne, pripomenula DPA.

Témy: Berlín Nemecko
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok