Katalánsky premiér chce vyhlásiť nezávislosť, vraj už nie je na čo čakať

TA3 TASR
10.10.2017 09:38

Katalánsky premiér Carles Puigdemont chce na schôdzi poslancov vyhlásiť nezávislosť. Podľa neho už nie je načo čakať. Starostka Barcelony, ktorá predtým referendum podporila, sa postavila na stranu odporcov a bráni snahám osamostatniť sa.

Polícia stráži verejné budovy a uzatvorila aj park obkolesujúci regionálny katalánsky parlament v Barcelone, kde sa vyhlásenie nezávislosti pravdepodobne stretne s tvrdou reakciou španielskych centrálnych úradov.

Predseda katalánskej vlády Carles Puigdemont neprezradil presné znenie svojho posolstva, ktoré prednesie o 18.00 h SELČ na plenárnom zasadnutí katalánskeho parlamentu, ale separatistickí politici uviedli, že očakávajú vyhlásenie opierajúce sa o výsledky sporného referenda o nezávislosti z 1. októbra.

Separatisti vyhlásili svoje víťazstvo v referende (v prospech nezávislosti) za odôvodnené a platné. Po ľudovom hlasovaní nasledovali masové protesty Kataláncov, rozhnevaných tvrdou a násilnou policajnou taktikou voči voličom, ktorí 1. októbra prišli odovzdať svoj hlas v referende. Kľúčovými otázkami zostáva to, ako bude vyhlásenie nezávislosti uvedené do praxe a aká bude reakcia centrálnej španielskej vlády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok