Česká nezamestnanosť je na novom minime, menšia roky nebola

TA3 TASR
9.10.2017 11:35

Miera nezamestnanosti v Česku padla na najnižšiu úroveň za vyše 9 rokov. Dôvodom je priaznivý vývoj v ekonomike a dopyt firiem po pracovnej sile.

Česká nezamestnanosť je na novom minime, menšia roky nebola
ILU FOTO TASR/František Iván

Zavážia sezónne práce

Miera nezamestnanosti sa v septembri 2017 znížila na 3,8 % zo 4 % v auguste, uviedol český úrad práce. To bolo najmenej od polovici roka 2008.

"Podiel nezamestnaných osôb sa tak dostal na svoje najnižšie hodnoty v histórii, kde sa nachádzal v polovici roka 2008," uviedol hlavný ekonóm ING Bank Jakub Seidler. Ekonómovia sa zhodujú, že miera nezamestnanosti by sa v ďalších mesiacoch mohla ešte mierne znížiť.

"Ďalší pokles nezamestnanosti je mysliteľný, má však zrejmé obmedzenia," povedal hlavný ekonóm Unicredit Bank Pavel Sobíšek. Dodal však, že po skončení sezónnych prác na konci roka nebude miera nezamestnanosti nižšia ako v súčasnosti.

Pribudli končiaci študenti

Záujemcov o prácu bolo v septembri podľa údajov Ministerstva práce a sociálnych vecí ČR 284.915, teda zhruba o 93.000 menej ako pred rokom. Ich počet bol dokonca najnižší od mája 1998.

Pokles počtu záujemcov o prácu a miery nezamestnanosti bol o niečo výraznejší, než očakávali analytici. V septembri totiž tradične prichádzajú na trh práce absolventi škôl a v minulosti sa často dopredu hlásili do evidencie úradov práce. Firmy a podniky však majú nedostatok pracovných síl a tak absolventi tento rok nemali problém nájsť si prácu rýchlejšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok