NHL: Ottawa povolala Jaroša z farmárskeho tímu

TA3 SITA
9.10.2017 07:00

Hokejisti New Yorku Rangers triumfovali nad hráčmi Montrealu Canadiens 2:0 v jedinom stretnutí severoamerickej NHL.

NHL: Ottawa povolala Jaroša z farmárskeho tímu
SITA/AP

"Jazdci" majú prvé víťazstvo

"Jazdci" zvíťazili vôbec prvýkrát v aktuálnej sezóne. Hostia z Montrealu skórovali dvakrát už v úvodnej tretine, ale arbiter Justin St. Pierre ani jeden gól neuznal po konzultácii s videorozhodcom; v 7. min kopol puk do súperovej bránky nedovoleným spôsobom Andrew Shaw, o 145 s kapituloval Henrik Lundqvist po nahodení Sheu Webera, ale rozhodcovia vyhodnotili, že Max Pacioretty do švédskeho gólmana vrazil a znemožnil mu zasiahnuť. "Bolo to frustrujúce, ale išlo o správne verdikty," priznal pre oficiálnu stránku súťaže Pacioretty. "Šance sme mali. Musíme zostať pozitívni a ďalej sa sústrediť na našu hru," dodal pre nhl.com.

V závere prvej tretiny otvoril skóre obranca Rangers Brady Skjei, ktorý nahodil puk pred bránku Careyho Pricea a od korčule Webera sa odrazil za jeho chrbát. Po bezgólovom druhom dejstve potvrdil víťazstvo Rangers peknou strelou z prvej v 50. min Mika Zibanejad, pre ktorého to bol štvrtý gól v sezóne. "Iba sa snažím strieľať a momentálne mi to tam padá," povedal potomok iránskeho otca a fínskej matky so švédskym pasom.

Lundqvist zneškodnil všetkých 34 striel súpera a zaznamenal 62. čisté konto v kariére, čím sa v historickej tabuľke osamostatnil na šestnástom mieste pred Turkom Brodom. "Kráľa Henrika" právom vyhlásili za prvú hviezdu stretnutia. "Niektoré veci musíte zahodiť za hlavu. Vedel som, že viem chytať a že ak budeme hrať dobre, zvíťazíme," povedal tridsaťpäťročný gólman, ktorý v ostatnom zápase (5:8 proti Torontu Maple Leafs) striedal už po prvej tretine, v ktorej inkasoval päťkrát. "Urobil to, čo od neho čakáme. Zaznamenal dôležité zákroky v správnom čase a dal nám šancu zvíťaziť," uviedol na margo svojho zverenca tréner Rangers Alain Vigneault. Brankár Montrealu Carey Price zastavil 23 z 25 streleckých pokusov (92% úspešnosť zákrokov) domácich. "Utvorili sme si veľa šancí a myslím si, že sme hrali lepšie ako predtým naposledy. Musíme zapracovať na využívaní našich príležitostí," uviedol kouč Montrealu Claude Julien.

Výsledok:

New York Rangers - Montreal Canadiens 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)
Góly: 18. Skjei (Grabner, J.T. Miller), 50. Zibanejad (Bučnevič, Kreider)

Toronto začalo víťazne

Hokejisti Toronta Maple Leafs začali sezónu NHL 2017/2018 tak, ako sa to ich predchodcom podarilo predtým naposledy pred sto rokmi. Zverenci trénera Mika Babcocka zvíťazili v úvodných dvoch stretnutiach 7:2 proti Winnipegu Jets, resp. 8:5 proti New Yorku Rangers.

"Javorové listy" dali sedem alebo viac gólov v prvých dvoch zápasoch dosiaľ iba jedenkrát a to v úplných začiatkoch fungovania NHL - v sezóne 1917/1918. Ešte pod názvom Toronto Arenas, najprv podľahli Montrealu Wanderers 9:10, potom zdolali Ottawu Senators 11:4. V treťom zápase súťažného ročníka, v ktorom napokon získali Stanleyho pohár, zvíťazili nad Montrealom Canadiens 7:5. Súčasné Toronto ich môže napodobniť v stretnutí s Chicagom Blackhawks. V rámci NHL zažili podobný vstup do sezóny naposledy predtým hráči Pittsburghu Penguins, ktorí v úvode ročníka 1990/1991 zvíťazili zhodne 7:4 nad Washingtonom Capitals aj New Jersey Devils.

Ottawa povalala Jaroša z farmy

Vedenie klubu NHL Ottawa Senators povolalo slovenského hokejistu Christiána Jaroša z farmy do prvého tímu. Dvadsaťjedenročný obranca tak má šancu na premiéru v slávnej zámorskej profilige.

Kanadský klub povolal Jaroša z farmárskeho tímu Belleville Senators spoločne s ďalším mladým zadákom Thomasom Chabotom ešte pred odletom do Vancouveru, kde Ottawu čaká duel proti miestnym Canucks. Senators tak zareagovali na rozširujúcu sa maródku v obrane, zranenia trápia skúsených Erika Karlssona i Johnnyho Oduyu, v zápase s Detroitom prišli aj o Bena Harpura. Zatiaľ nie je úplne isté, či Jaroš dostane počas pobytu v prvom tíme aj šancu zahrať si za "Sens". Podľa denníka Ottawa Citizen by mal vo Vancouveri nastúpiť Chabot a slovenský reprezentant zostane v pozícii siedmeho obrancu ako poistka v prípade ďalších zranení.

Jaroš pôsobil v uplynulých sezónach vo Švédsku, s Luleou vyhral v ročníku 2014/2015 Ligu majstrov, v minulej sezóne zaznamenal v jej drese 13 bodov (5+8) v 36 stretnutiach SHL. Ottawa ho draftovala pred dvomi rokmi v 5. kole z celkového 139. miesta. Bronzový medailista z juniorských MS 2015 v septembrovom kempe dostal šancu iba v jednom zápase, v ktorom urobil dobrý dojem, po ňom ale putoval na farmu do Belleville. Sezónu tak začal v nižšej zámorskej súťaži AHL, kde v úvodných dvoch stretnutiach získal jednu asistenciu.

Matheson podpísal predĺženie

Kanadský hokejový obranca Michael Matheson sa dohodol s klubom NHL Florida Panthers na predĺžení spolupráce. Nový osemročný kontrakt mu vynesie celkovo 39 miliónov dolárov, v priemere tak za sezónu zarobí 4,875 mil. USD. Informovala o tom na svojom webe televízna stanica TSN.

Matheson rozbieha svoju druhú plnú sezónu na Floride, ktorá ho draftovala pred piatimi rokmi z celkového 23. miesta. Dvadsaťtriročný bek zaznamenal v minulom ročníku v drese "panterov" 17 bodov (7+10) v 81 dueloch základnej časti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok